Gebrek aan testruns breekt Martijn de Haas op
Wednesday 02 June 2010
  • Santa Pod, 2 juni 2010 - Het typisch Engelse weer speelde Martijn de Haas parten tijdens de Main Event, de tweede wedstrijd van het UEM European Drag Bike Championship. Door het verregenen van de eerste kwalificatiedag bleef het aantal kwalificatieruns beperkt tot slechts twee. Voor De Haas waren dat de eerste runs van het seizoen 2010 en dus was kwalificatie in het competitieve Super Twin-veld met allemaal ervaren teams een onmogelijke opgave.

    Omdat het team van Martijn en Joeri de Haas de eerste wedstrijd van het UEM European Drag Bike Championship in het verre Hongarije moest laten schieten was de Main Event op Santa Pod het eerste optreden van 2010 voor de MPM Super Twin Harley. Door de vele aanpassingen die het team deze winter aan de motor had gedaan en het pas laat arriveren van enkele onderdelen was men er niet meer in geslaagd om de volledig vernieuwde machine te testen. Sterker nog, op de laatste avond voor de eerste kwalificatiedag kon de MPM Harley pas worden opgestart.

    In het uiterst competitieve veld waarbij slechts acht van de vijftien deelnemers zich voor de eliminaties konden plaatsen stond het De Haas Brothers team dus voor een bijna onmogelijke opgave. De meeste andere deelnemers hadden er immers al een wedstrijd opzitten dan wel hadden in eigen land uitvoerig kunnen testen. Om de machine goed te kunnen afstellen was dus iedere run meer dan welkom. En juist daar ging het mis. De eerste kwalificatiedag regende het en dus vielen er al twee runs in het water. Op de tweede dag moest De Haas zich in twee runs bij de beste acht zien te scharen. De burn out van de eerste run leverde geen problemen op, en ook de start zag er goed uit, maar na enkele meters begon de Harley snelheid te verliezen en viel stil. Er resteerde daarmee nog maar één poging met een nog volledig ongeteste machine. Nu haalde De Haas de finish wel en bleef de klok stilstaan bij 9,27 seconden. In een zo competitief veld was dit uiteraard niet voldoende voor een plaats bij de eerste acht. Helaas brak het gebrek aan runs de MPM Harley op. Met de twee pogingen van de eerste kwalificatiedag erbij had het team wellicht net de informatie gehad om zich op de tweede dag met een goede tijd wel voor de eliminaties te plaatsen. Na de vele successen in de Funny Bike klasse en het eerste jaar met hoopgevende resultaten bij de Super Twins had het team van De Haas Brothers bij de start van hun tweede Super Twin-seizoen uiteraard op meer gerekend.

    Om de nodige testmeters te maken zal de MPM Super Twin Harley aan de start verschijnen van de Drachten Nationals. Deze voor het Open Nederlands Kampioenschap meetellende wedstrijd wordt gehouden van 18 tot en met 20 juni op de dragstrip van Vliegveld Drachten. De volgende wedstrijd in het UEM European Drag Bike Championship staat voor 2, 3 en 4 juli gepland. De Europese dragbike-top treft elkaar dan in het Finse Alastaro.
    Tekst: Remco Scheelings
movingthingsforward