Veidec Festival lokt MPM-rijders naar Zweden
Tuesday 27 July 2010
 • Delft, 27 juli 2010 - Dragracend Europa trekt komende dagen massaal naar het Zweedse Mantorp Park waar dit weekend de derde ronde van het FIA en de vierde ronde van het UEM Europees Kampioenschap Drag Racing op het programma staat. Met bijna 350 deelnemers is het Veidec Festival uitgegroeid tot het grootste dragrace-evenement van Europa. MPM is in Zweden, waar het één van zijn grootste thuismarkten heeft, uiteraard ook weer uitgebreid en op meerdere fronten vertegenwoordigd.

  Het Veidec Festival op het Zweedse Mantorp Park is de derde ronde in het FIA Europees Kampioenschap. In alle klassen zijn de deelnemersvelden nog niet eerder dit jaar zo groot geweest. Zo telt de koningsklasse Top Fuel maar liefst twaalf inschrijvingen waarvan, zoals onlangs in Finland maar weer bleek, de favorieten niet altijd met de eer gaan strijken. Nog extremer is het in de klasse Pro Modified. In deze snelste doorslammer klasse maar liefst 35 inschrijvingen waarvan er slechts zestien toegang hebben tot de eliminaties. De kwalificaties worden dus al een gevecht op zich. In deze klasse zal Robert Koper met zijn '68 Pontiac Firebird de MPM-kleuren verdedigen. Voor de meervoudig Nederlands kampioen uit Heemskerk wordt het zijn eerste optreden van dit seizoen. Tijd om te wennen krijgt de MPM-coureur niet want in vier kwalificatieruns zal hij zich bij de beste zestien moeten zien te plaatsen. Naast het gebrek aan runs dit seizoen heeft Koper ook nog eens het nadeel dat hij rijdt met een van minder pk's voorziene lachgasmotor. Kwalificeren wordt dus al een hele opgave, maar eenmaal in de eliminaties is van alles mogelijk.

  Voor de motoren is Mantorp Park de vierde ronde in het UEM Europees Kampioenschap en ook hier zijn de deelnemersvelden ongekend groot. MPM wordt bij de motoren vertegenwoordigd door Martijn de Haas. Met zijn MPM-Harley krijgt de meervoudig Funny Bike-kampioen echter te maken met 23 concurrenten die moeten gaan strijden om acht plaatsen in de eliminaties. Een bijna onmogelijke opgave voor het jonge Haas Brothers team dat ten opzichte van de ervaren concurrenten de nodige runs en daarmee gegevens tekort komt. Als de puzzelstukjes echter op het juiste moment in elkaar vallen zijn verrassingen niet uitgesloten. De voorbereiding was echter niet optimaal. Met een deze winter in vele opzichten sterk aangepaste machine kon De Haas in Engeland en Finland maar weinig runs maken. De geplande testsessie in Drachten viel in het water toen tijdens de eerste run de motor schade opliep. In Zweden is de MPM-rijder echter uit op revanche.

  Maar niet alleen door haar eigen rijders zal MPM tijdens het Veidec Festival in het middelpunt van de belangstelling staan. In alle FIA en UEM klassen kunnen de finalisten weer strijden om het in het kader van het contingency program door MPM ter beschikking gestelde prijzengeld. MPM is traditioneel in Zweden altijd al goed vertegenwoordigd en sinds de start van dit seizoen zijn al diverse Europese teams op MPM producten overstapt. Daarmee profiteren ze niet alleen van eersteklas producten maar komen zij tevens in aanmerking voor het door MPM beschikbaar gestelde prijzengeld.

  Maar ook buiten de FIA en UEM klassen komen er MPM-rijders op Mantorp Park in actie. Zo reist het voltallige Orange Country team naar Zweden. De mede door MPM ondersteunde Cas van de Mosselaar en Eddy van den Bos hebben zich ingeschreven in de klasse Super Gas terwijl Arnold Hol zijn kaarten heeft gezet op de klasse Stock/Super Stock. De drie Nederlanders krijgen te maken met een zeer sterke en ook zeer ervaren Scandinavische concurrentie.

  De kwalificaties voor de Sportsman klassen vangen reeds op donderdag 29 juli aan. De FIA en UEM klassen komen vrijdag en zaterdag twee keer in actie voor hun kwalificatieruns. De eliminaties vinden zondag 1 augustus plaats.
  Tekst: Remco Scheelings
movingthingsforward