Dik persoonlijk record voor Martijn de Haas in Noorwegen
Tuesday 10 August 2010
  • Gardermoen, 10 augustus 2010 - Martijn de Haas heeft in Noorwegen tijdens de kwalificaties voor de vijfde ronde van het UEM Europees Super Twin Kampioenschap met 7,216 seconden zijn persoonlijk record maar liefst met 0,6 seconden aangescherpt. Daarnaast was de MPM-piloot op de snelle baan van Gardermoen ook nog eens extreem constant. In alle vier de runs bleef De Haas ruim onder zijn oude persoonlijk record van 7,78 seconden.

    Na het vele werk van de afgelopen maanden had de MPM Harley van Martijn en Joeri de Haas vorige week op Mantorp Park de snelheid weer te pakken. Door het na de start scheeftrekken en het gebrek aan testruns kwam het potentieel er toen nog niet helemaal uit. Tijdens de afgelopen weekend in het Noorse Gardermoen verreden vijfde wedstrijd van het UEM Europees Kampioenschap gebeurde dat wel. In zijn eerste kwalificatierun dook de MPM-coureur met 7,66 seconden al onder zijn bestaande persoonlijk record van 7,78 seconden. Lang hield dit nieuwe record niet stand want in zijn tweede run zette De Haas een tijd van 7,216 seconden op het scorebord. Daarmee verpulverde de MPM-coureur zijn vóór Gardermoen in de boeken staande record met bijna 0,6 seconden. De derde run leverde met 7,56 seconden opnieuw een keurige tijd op terwijl de afsluitende vierde run weer goed was voor 7,217 seconden. Met deze serie tijden behoorde de Nederlander tot de meest constante rijders uit het veld. Daarmee toonde het Haas Brothers team aan goed op weg te zijn met het vinden van de juiste afstelling van de MPM Harley. Met de tijd van 7,21 seconden balanceerde De Haas voortdurend op het randje van net wel of net niet kwalificeren voor de eliminaties. Slechts de eerste acht uit de kwalificaties mochten door naar de eliminaties. Met een achtste en dan weer negende tijd had het team lange tijd uitzicht op een plaats in de eliminaties maar omdat twee rijders hun tijd nog konden verbeteren werd het voor De Haas uiteindelijk een tiende plek. Omdat één van de rijders met technische problemen moest opgeven promoveerde de nummer negen uit de kwalificaties alsnog naar de eliminaties. Zoveel geluk had De Haas niet en dus moest de Nederlander als eerste reserve toekijken. Het is echter duidelijk dat er na Noorwegen terdege rekening gehouden moet worden met de MPM Harley van Martijn en Joeri de Haas.

    Over iets meer dan een week is De Haas in eigen land te bewonderen als hij aantreedt bij de Drachten Dutch Finals. Deze afsluitende wedstrijd van het Open Nederlands Kampioenschap staat voor 20 tot en met 22 augustus op de kalender. Voor het Haas Brothers team is het een mooie gelegenheid om de afstelling van hun MPM Harley nog verder te optimaliseren en meer ervaring op te doen met de ingewikkelde nitro techniek. Vervolgens reist het team af naar Engeland waar van 10 tot en met 12 september op Santa Pod de European Finals op het programma staan, de afsluitende wedstrijd van het UEM Europees Kampioenschap. In het uiterst sterke veld zal De Haas er alles aan doen om zich in de kwalificaties bij de beste acht te plaatsen en zich zo toegang te verschaffen tot de eliminaties.
    Tekst: Remco Scheelings
movingthingsforward