Sensationele overwinning voor Martijn de Haas tijdens European Finals
Wednesday 15 September 2010
  • Santa Pod, 15 september 2010 - 'To finish first, you first have to finish', deze oude racewijsheid was zeker van toepassing op de overwinning van Martijn de Haas tijdens de European Finals op Santa Pod. De MPM-coureur schreef uiterst verrassend de afsluitende wedstrijd van het UEM Europees Kampioenschap Super Twin op zijn naam door zelf constante tijden op de klokken te zetten terwijl zijn tegenstanders één voor één met problemen te kampen kregen. In de finale moest De Haas het opnemen tegen de net gekroonde Europees kampioen Lorenz Stäuble. De Zwitser viel echter kort voor de start stil terwijl de MPM-coureur het beste voor het laatst had bewaard en in zijn snelste tijd van het weekend de winst greep.

    De European Finals op Santa Pod vormt traditioneel de afsluiting van het UEM Europees Kampioenschap Drag Racing. In de klasse Super Twin moesten in de kwalificatie dertien deelnemers strijden om de acht beschikbare plaatsen in de eliminaties. Na de goede tijden die De Haas in Noorwegen op de klokken had gezet en de winst tijdens de Dutch Finals op Drachten was kwalificeren het eerste realistische doel voor de European Finals. In alledrie de kwalificatieruns kwam de MPM Harley goed uit de startblokken en ook de eerste 1/8 mijl leverde geen problemen op, maar iedere keer weer zakte het vermogen in het tweede deel van de run in. De tijd bleef daardoor steken bij 7,66 seconden, goed voor de negende plaats in de kwalificaties. In principe was De Haas daarmee uitgeschakeld maar omdat de als zevende gekwalificeerde Roel Koedam door een gescheurd motorblok de eliminaties aan zich voorbij moest laten gaan mocht De Haas zijn plaats in de eliminaties innemen. En dat bleef niet zonder gevolgen.

    In de eerste eliminatieronde moest de MPM-coureur het opnemen tegen de op dat moment nog regerend Europees kampioen Per Bengtsson. Terwijl De Haas goed wegkwam, verloor de Zweed direct grip en moest zijn run laten lopen. Hoewel zijn Harley ook nu weer in het tweede gedeelte van de run vermogen verloor, passeerde De Haas na 7,45 seconden als eerste de finish. In de halve finale wachtte Hans Olav Olstad, de snelle Noor die nog in de race was voor de titel. Nagenoeg gelijk vertrok het tweetal van de startlijn maar omdat Olsatd plotseling technische problemen kreeg en De Haas zijn run redelijk goed kon doortrekken pakte de Nederlander in 7,48 seconden de winst. Door de overwinning van De Haas verloor Olstad zijn kansen op de titel die nu naar Lorenz Stäuble ging, de Zwitser die de andere halve finale in winst had omgezet en dus de volgende en laatste tegenstander van De Haas was. Nog voor de start was de wedstrijd al in het voordeel van de MPM-piloot beslist. De motor van Stäuble viel stil waardoor De Haas een bye-run had en zeker was van de overwinning, zijn eerste in de zwaarbevochten UEM klasse van de Super Twins. De Haas had echter het beste voor het laatst bewaard. Hoewel zijn motor kort voor de finish toch weer vermogen verloor zette de Nederlander met 7,37 seconden zijn beste tijd van het weekend op de klokken en benaderde daarmee zijn persoonlijk record van 7,21 seconden. Als eerste reserve aan de eliminaties begonnen scoorde De Haas daarmee een onverwachte maar daarmee ook zeer fraaie overwinning. Een uitstekende afsluiting van het seizoen voor het MPM Haas Brothers team.
    Tekst: Remco Scheelings
movingthingsforward