Cilinderproblemen houden Lex Joon op Pomona buiten de eliminaties
Monday 15 November 2010
 • Pomona, 15 november 2010 - Lex Joon is er niet in geslaagd zich te plaatsen voor de eliminaties van de NHRA Auto Club Finals, de afsluitende wedstrijd van de NHRA Full Throttle Drag Racing Series op Pomona. Na de eerste kwalificatiesessie bezette de MPM-coureur nog een hoopvolle tiende plaats in het uit 26 auto's bestaande veld. In de daaropvolgende runs speelden problemen met uitvallende cilinders de Nederlander parten waardoor hij zich niet bij de topzestien wist te plaatsen, de posities die recht geven op deelname aan de eliminaties.

  De eerste kwalificatiesessie op donderdag was voor MPM-coureur Lex Joon juist zo hoopvol begonnen. Waar andere deelnemers grote moeite hadden om de juiste set-up voor de moeilijk in te schatten baan te vinden, reed de door Kevin Poynter getunede MPM Top Fueler naar een tijd van 4,12 seconden. In het uit 26 Top Fuelers bestaande veld was deze tijd goed voor een voorlopige tiende plaats. Tijdens de run gaf één van de cilinders al wat problemen, een voorbode van wat later nog zou volgen.

  De tweede kwalificatierun op vrijdag leverde voor Joon geen tijdverbetering op. Bij de start was de Nederlander nog goed weg maar al snel lieten een paar cilinders het afweten waarna de blowerbelt het begaf en het vermogen wegviel. De klok bleef daardoor stilstaan op 4,599 seconden, geen verbetering ten opzichte van de eerste run. Omdat een aantal concurrenten hun eerder gereden tijd wel verbeterde zakte de Nederlander in het tussenklassement na twee runs van de tiende naar de zeventiende plaats. Voor zaterdag stonden er nog twee runs op het programma en dus nog twee kansen voor Joon om zich bij de eerste zestien te plaatsen, de posities die recht zouden geven op deelname aan de op zondag te verrijden eliminaties van de NHRA Auto Club Finals.

  Helaas speelden niet meewerkende cilinders Joon op zaterdag opnieuw parten. Bij de derde kwalificatierun hielden de cilinders aan de linkerkant van de motor het al snel voor gezien waarna er op de 1/8 mijl ook nog een grote vuurzee rond de motor zichtbaar werd. In 5,11 seconden passeerde de Nederlander de finish en hoewel deze score zeker niet genoeg zou zijn geweest voor kwalificatie werd de tijd hem (omdat de auto vloeistof op de baan had achtergelaten) ook nog afgenomen. De vierde en laatste kwalificatiepoging moest Joon vervolgens volledig aan zich voorbij laten gaan. Bij het starten van de motor werd meteen duidelijk dat één van de cilinders niet meewerkte en om verdere schade te voorkomen werd de motor meteen stilgezet. De Nederlander eindigde daarmee op een 25ste kwalificatiepositie, uiteraard een grote teleurstelling voor Joon die er op basis van eerdere prestaties en de eerste kwalificatierun vanuit was gegaan dat kwalificatie in de topzestien absoluut tot de mogelijkheid moest behoren.

  Ook de andere Europese Top Fuel-rijders wisten zich niet voor de eliminaties van de NHRA Auto Club Finals te plaatsen. Stig Neergaard eindigde op de 23ste positie terwijl Jöran Persåker de kwalificaties als 24ste afsloot. Overigens schreef Larry Dixon op Pomona de NHRA Full Throttle Drag Racing Series in de klasse Top Fuel op zijn naam. De Al-Anabi-piloot onttroonde daarmee Tony Schumacher die de afgelopen zes jaar de titel in bezit had. Schumacher werd nu tweede gevolgd door zijn Don Schumacher Racing-teamgenoot Cory McClenathan.
  Tekst: Remco Scheelings
movingthingsforward