Europese comeback Lex Joon
Wednesday 18 May 2011
  • Zaandam, 18 mei 2011 - MPM-coureur Lex Joon maakt volgende week tijdens de Main Event op Santa Pod zijn comeback op Europese bodem. Lange tijd zag het er naar uit dat de Nederlander die de afgelopen anderhalf jaar enkele wedstrijden in Amerika reed de eerste ronde van het FIA Europees Kampioenschap aan zich voorbij moest laten gaan. Maar met hulp van zijn vaste sponsor MPM, MPM Oil UK en enkele andere bedrijven zal de FIA Europees Top Fuel kampioen van 2005 nu toch in Engeland aan de start verschijnen.

    De laatste keer dat Lex Joon in Europa in actie kwam dateert alweer van augustus 2009. Daarna werd zijn MPM Top Fuel dragster naar Amerika verscheept en reed Joon, die in 2005 als eerste Nederlandse dragracer ooit een FIA EK-titel in de wacht sleepte, enkele wedstrijden in de NHRA Full Throttle Drag Racing Series. In het voorjaar kwam de auto terug in Nederland en hoewel Joon stond ingeschreven voor de Main Event, de openingsronde van het FIA Europees Kampioenschap, zag het er tot afgelopen maandag nog naar uit dat de Nederlander de wedstrijd aan zich voorbij moest laten gaan.

    Met hulp van jarenlange partner MPM, MPM Oil UK en sponsors als FRAM en Clevite is er nu een oplossing gevonden en zal Joon volgende week in Engeland aan de start staan. Met man en macht moet nu gewerkt worden om de MPM Top Fueler op tijd race-klaar te krijgen. Vanuit Amerika wordt crewchief Kevin Poynter ingevlogen die gedurende de Main Event de technische leiding over het Amerikaans Nederlandse team zal hebben. Tijd om te testen is er niet meer en dus zal de eerste officiƫle kwalificatieronde volgende week zaterdag de eerste run van de ge-update combinatie zijn. Voor de Main Event zijn maar liefst elf Top Fuelers ingeschreven voor acht beschikbare plaatsen in de eliminaties. Joon en Poynter hebben echter de nodige ervaring en de Nederlander heeft in het verleden al vaker na een hectische voorbereiding voor verrassende resultaten gezorgd. Joon behoort dan ook in Engeland zeker tot de kanshebbers. De kwalificaties van de Main Event worden verreden op zaterdag en zondag 28 en 29 mei terwijl de eliminaties voor (bankholiday) maandag 30 mei op het programma staan.
    Tekst: Remco Scheelings
movingthingsforward