MPM-coureur Lex Joon titelverdediger bij Easter Thunderball
Tuesday 18 March 2008
 • Pasen valt extreem vroeg dit jaar en dus is het schaatsseizoen nog maar net afgelopen of de dragracers kunnen hun motoren starten. Komend weekend gaat met de Easter Thunderball op Santa Pod Raceway het internationale dragrace-seizoen van start. Publiekstrekker is de inmiddels traditionele Pro Fuel Shootout, een confrontatie tussen Top Fuel Dragsters en Funny Cars. Vorig jaar pakte MPM-coureur Lex Joon de hoofdprijs en met zijn nieuwe kleurenschema op de dragster is de Nederlander er veel aan gelegen zich meteen weer in de picture te rijden.
  De Easter Thunderball vormt traditioneel de aftrap van het Europese dragrace-seizoen. Pasen valt echter dit jaar zo vroeg dat het vooral hopen is op droog weer en een beetje schappelijke temperaturen. Het aantal deelnemers aan de wedstrijd heeft echter niet onder het vroege tijdstip geleden. Alle categorieën zijn meer dan uitstekend bezet en de meeste klassen strijden ook om de eerste punten voor het Engels kampioenschap. Bij de eerste confrontatie na de winterstop is iedereen nieuwsgierig hoe de krachtsverhoudingen liggen. Er wordt dan ook een grote publieke belangstelling verwacht.
  De meeste aandacht gaat uiteraard uit naar de Pro Fuel Shootout, de inmiddels traditionele jaarlijkse eenmalige confrontatie tussen Top Fuel Dragsters en Funny Cars. Vorig jaar was de Easter Thunderball MPM-coureur Lex Joon uiterst gunstig gezind. De als test bedoelde wedstrijd leverde met 4,75 seconden meteen al een persoonlijk record op terwijl Joon de wedstrijd op paasmaandag ook nog op zijn naam schreef. In een rechtstreekse confrontatie liet de Nederlander Urs Erbacher in het stof bijten.
  Ondanks dat de MPM-coureur er veel aan gelegen is de hoofdprijs ook nu weer mee naar huis te nemen, is de Easter Thunderball toch voor alles een test. In de winterstop is de auto volledig uit elkaar geweest, nieuwe tuning set ups kunnen worden geprobeerd en de crew moet de vaste routine van werkzaamheden aan de 7.500 pk sterke MPM Top Fueler weer oppakken. De Easter Thunderball is min of meer een generale repetitie voor de eind mei eveneens op Santa Pod te verrijden Main Event, de eerste ronde van het FIA Europees Kampioenschap. Joon eindigde daarin vorig jaar als tweede en is er op gebrand na 2005 dit seizoen voor de tweede maal de grootste Europese beker mee naar huis te nemen. De Easter Thunderball heeft ook een primeur want voor het eerst zal de MPM Top Fueler in zijn nieuwe design op de baan verschijnen.
  Van wie kan Joon dit jaar tijdens de Easter Thunderball tegenstand verwachten? Regerend Europees kampioen en verliezend finalist van vorig jaar Urs Erbacher is er niet bij. Zijn auto is nog in Amerika waar de Zwitser aan de eerste wedstrijden van de NHRA POWERade Drag Racing Series deelneemt. Gevaarlijk is altijd Andy Carter. De Engelsman is weliswaar wisselvallig maar is niet voor niets Europees recordhouder. Zijn Deense tuners zijn dit jaar op zoek naar een combinatie van snelheid en constantheid. Rune Fjeld Motorsport brengt met Jari Halinen en Torstein Risdal twee outsiders in de strijd. Halinen reed vorig jaar in Hockenheim en bemant de auto die normaliter door Janne Ahonen wordt bestuurd. De Fin is echter nog druk met zijn skispring-activiteiten en kan dus niet in Engeland aan de start verschijnen. Risdal maakt na een lange afwezigheid zijn comeback in de dragrace-sport en rijdt met Pasen de eerste wedstrijdmeters van zijn tweede carrière. Top Fuel-debutant Derek Flynn moet tijdens de kwalificatie eerst nog zijn licentieruns maken en zal niet aan de Pro Fuel-competitie meedoen. De eer van de Funny Cars wordt hooggehouden door John Spuffard en Gordon Smith. De eerste is zondermeer snel maar of dit voldoende is om Joon van titelprolongatie af te houden is sterk de vraag. Wel is het zo dat de Funny Cars aan de lichten een kleine voorsprong krijgen ten opzichte van de in de basis snellere Top Fuelers. Van Smith mogen geen wonderen worden verwacht. Na een uiterst slecht 2006 nam de Engelsman in 2007 een jaartje rust en viert met de Easter Thunderball zijn rentree op de strip. De eerste run van de Pro Fuel Shootout staat voor zaterdagmiddag gepland, de tweede run voor zondagmiddag en de derde run en finale voor maandag.
  Tekst: Remco Scheelings
movingthingsforward