MPM Internationals combineert sport, spektakel en perfecte sfeer
Tuesday 19 July 2011
  • Drachten, 19 juli 2011 - De MPM Internationals heeft zijn reputatie als grootste dragrace-spektakel van Nederland weer meer dan waargemaakt. MPM-coureurs Lex Joon, Gordon Smith en David Vegter eisten een hoofdrol voor zich op terwijl de Zweed Adam Flamholc zelfs een nieuw Pro Modified-baanrecord op de klokken bracht. De meer dan 1.500 genodigden van naamgevend hoofdsponsor MPM International Oil Company genoten met volle teugen van de actie op de strip maar konden ook het 'binnengebeuren' meer dan waarderen.

    Na zes jaar waren de MPM Internationals terug op de Dragstrip Drachten en dat kan niemand in de omgeving van de Friese plaats zijn ontgaan. Een groot internationaal deelnemersveld, alle beschikbare MPM dragrace-teams en een fraaie aankleding van de Dragstrip Drachten maakten de MPM Internationals al voor er een meter gereden was tot een evenement met Europese allure. Op zaterdag zette MPM-coureur Lex Joon meteen de toon door met zijn MPM Top Fuel dragster na een flitsende start de 201 meter af te leggen in 3,898 seconden. Nog indrukwekkender was zijn tijd over de eerste 60 voet (18 meter) van 0,83 seconde, een nieuw persoonlijk record en daarmee sneller dan de Nederlander waar ook in Europa of Amerika ooit geweest was. Ondanks dat de MPM-coureur slechts iets meer dan een seconde zijn voet op het gas hield bedroeg de eindsnelheid na 201 meter en 3,898 seconden nog altijd 203 km/u! De geur van nitro, de decibellen, de snelheid en de onder het geweld van 8.000 pk trillende grond zullen de 1.500 genodigden van MPM International Oil Company nog lang heugen. Ook op zondag kwam Joon nog een keer in actie en ook nu was zijn MPM Top Fueler goed voor een 60-voettijd van 0,85 seconde.

    De MPM Internationals had twee primeurs in één, het debuut van Gordon Smith in volledige MPM-kleuren en daarbij ook nog eens het feit dat de Engelsman de eerste was die een Nitro Funny Car in Nederland de sporen gaf. De kersverse MPM-piloot maakte er een fraaie show van waarbij Smith achteraf toegaf de kwaliteit van de baan onderschat te hebben waardoor zijn tijden net boven de vier seconden bleven steken. Het geweld van zoveel ongeremd vermogen was er echter niet minder om en de Engelsman kreeg met zijn MPM-Nitro Funny Car de handen van het publiek meer dan op elkaar. In de Pro Modified klasse was Adam Flamholc op uitnodiging naar de MPM Internationals gekomen. De nummer drie van Europa maakte zijn reputatie meer dan waar door met 4,18 seconden een nieuw Pro Modified-baanrecord op de klokken te toveren. MPM-coureur David Vegter deed echter nauwelijks voor de Zweed onder en was over vier runs genomen zijn Zweedse opponent zelfs de baas. Twee runs van 4,31 seconden werden gevolgd door een 4,67 en 4,41 seconden waarbij de MPM-piloot bij de 201 meter-finishlijn de 267 km/u aantipte. Robert Koper had als tweede MPM-vertegenwoordiger wat technische problemen waardoor zijn tijden boven de vijf seconden bleven steken maar de lange fraaie burn outs van de MPM Pontiac maakten veel goed. Snelheid was er ook in de vorm van de Top Methanol Funny Car van Danny Bellio. De altijd spectaculaire Belg raffelde de 1/8 mijl af in 3,98 seconden en Bellio was daarmee de enige piloot naast Lex Joon die de 1/8 mijl onder de vier seconden wist af te leggen. Zijn eindsnelheid daarbij: 295 km/u. Dat snelheid in de genen zit bewees Danny's zoon Sandro die in de klasse Super Pro ET de ¼ mijl aflegde in 7,19 seconden en daarbij de finishlijn passeerde met 301 km/u! Naast al deze supersnelle, fraaie actie kregen de MPM-genodigden en het in groten getale opgekomen publiek ook nog een uitgebreid wedstrijdprogramma voorgeschoteld en ondanks dat de weergoden zich niet altijd van hun beste kant lieten zien viel er meer dan voldoende te genieten. Onder de deelnemers aan het Open Nederlands Kampioenschap ook de mede door MPM gesteunde Piet van der Meer en het voltallige Team Orange Country.

    Maar naast al het racegeweld op de strip was er ook daarbuiten voor de ruim 1.500 MPM-genodigden van alles te beleven. In de grote VIP/hospitality-ruimte werden de gasten de hele dag door getrakteerd op uitgebreide buffetten en allerhande dranken. Verder was er een uitgebreid muziekprogramma waarbij vooral de live-band op zaterdagavond zich mocht verheugen in een groot en enthousiast publiek. Uiteraard was ook de MPM Seaside Affair tractor puller te bewonderen en het opstarten van de vijf alcohol gestookte motoren leverde niet alleen een prachtig geluid maar ook veel tranende ogen op. Kortom ook de editie 2011 van de MPM Internationals was weer één groot feest en dus blijft er maar één ding over, nu al uitkijken naar de editie van 2012.
    Tekst: Remco Scheelings
movingthingsforward