Lex Joon steelt de show bij MPM Internationals
Wednesday 20 July 2011
  • Drachten, 20 juli 2011 - Een beter moment had MPM-coureur Lex Joon niet kunnen bedenken om een nieuw persoonlijk record op de klokken te zetten. Tijdens het 'eigen evenement' van hoofdsponsor MPM International Oil Company, de MPM Internationals op de Dragstrip Drachten, klokte Joon voor het oog van 1.500 MPM-genodigden over de eerste 60 voet (18 meter) een tijd van 0,834 seconde, sneller dan de Nederlander waar ook in Europa of Amerika ooit geweest was. Tot groot enthousiasme van het publiek doorbrak de MPM-piloot daarbij over de 1/8 mijl ook nog eens de 4-seconden-barrière.

    De MPM Internationals is het grootste en meest tot de verbeelding sprekende dragrace-evenement van Nederland. Na een onderbreking van zes jaar was dit spektakel dit jaar terug op de Dragstrip Drachten. Met ruim 1.500 genodigden van MPM International Oil Company op de tribunes mocht de MPM Top Fuel dragster van Lex Joon bij dit snelheidsfeest uiteraard niet ontbreken. Eindelijk had iedereen de kans om de prikkelende geur van nitro, de decibellen, de snelheid en de onder het geweld van 8.000 pk trillende grond live en op eigen bodem mee te maken.

    Gezien de lengte van de baan in Drachten moest Lex Joon zich beperken tot runs over de 1/8 mijl. Het spektakel was er echter niet minder om en de MPM-coureur gaf het publiek waar het voor gekomen was. Tijdens zijn run op zaterdag zette Joon met 3,898 seconden de naar later bleek allersnelste run van het weekend op de klokken. Nog indrukwekkender was daarbij zijn tijd over de eerste 60 voet (18 meter) van 0,834 seconde, een nieuw persoonlijk record en daarmee sneller dan de MPM-piloot in Europa of Amerika ooit geweest was. Hoeveel bruut geweld en acceleratievermogen een Top Fueler ontketent mag blijken uit de volgende cijfers; ondanks dat Joon slechts iets meer dan één seconde zijn voet op het gas had gehouden passeerde de MPM Top Fueler de finishlijn bij 201 meter na 3,898 seconden met 203 km/u!

    Op zondag voerde de MPM-coureur zijn kunststukje tot groot enthousiasme van het publiek nog een keer op. Opnieuw passeerde Joon het 60-voet meetpunt na 0,85 seconden maar omdat de banden kort daarna wat grip verloren moest de Nederlander van het gas en bleef de klok stilstaan bij 4,84 seconden. Al met al konden Joon en zijn team terugkijken op een meer dan geslaagd evenement waarbij was aangetoond dat de afstelling van de MPM Top Fuel dragster goed voor elkaar is. De 1.500 MPM-genodigden raakten niet uitgesproken over deze unieke ervaring en kijken nu al uit naar de MPM Internationals van 2012.
    Tekst: Remco Scheelings
movingthingsforward