MPM Top Fueler op Amerikaanse tour?
Thursday 21 February 2008
  • MPM Top Fuel-piloot Lex Joon haalt ook het Amerikaanse nieuws. Tijdens de Winternationals op Pomona wist het toch overwegend goed ge├»nformeerde en betrouwbare blad Drag Racing Action te melden dat FIA Europees Kampioen 2005 Lex Joon dit jaar aan een aantal wedstrijden van de NHRA POWERade Drag Racing Series meedoet. Ook maakte het blad melding van het feit dat het MPM-team in de tuning ondersteuning zal krijgen van Kevin Poynter, crewchief van Doug Herbert.
    In veel geruchten zit een kern van waarheid en ook dit verhaal is niet helemaal uit de lucht gegrepen. MPM-coureur Lex Joon heeft er nooit een geheim van gemaakt dat zijn ultieme ambitie is om ooit aan de NHRA POWERade Drag Racing Series mee te doen. Deze Amerikaanse titelstrijd wordt algemeen beschouwd als het wereldkampioenschap dragracing en de meest competitieve titelstrijd in deze snelste tak van autosport. Vorig jaar had Joon bij een Amerikaans interview deze ambitie kenbaar gemaakt en dat was blijkbaar goed in het geheugen van de Amerikaanse media blijven hangen. Daarbij komt dat de plannen om met een MPM Top Fueler in Amerika te gaan rijden er ook wel degelijk zijn en ook al eerder in Europa kenbaar zijn gemaakt en naar buiten gebracht. Wil je in de NHRA-competitie echter succesvol zijn dan gaat aan deelname een grondige voorbereiding en planning vooraf. Op korte termijn is daarom een Amerikaanse tour niet te verwachten en zeker niet concreet en ligt de prioriteit bij het heroveren van het FIA Europees Top Fuel Kampioenschap.
    Ook de naam van Kevin Poynter is niet helemaal uit de lucht gegrepen. Poynter is momenteel werkzaam als crewchief bij het team van Doug Herbert. Echter, toen Joon zijn huidige Top Fuel dragster van David Baca kocht was Poynter daar werkzaam en zo ongeveer de enige persoon die tot in elk detail op de hoogte was van de auto. In de jaren daarna hielden Joon en zijn team contact met Poynter. Omdat de banen in Amerika wezenlijk verschillen van die in Europa is een beetje locale hulp zeker welkom en dus was de link en het contact met Poynter snel gelegd.
    Kortom, in de kern klopt het verhaal maar concreet is het zeker niet en ook het tijdstip waarop en het seizoen waarin een MPM Top Fueler de Amerikaanse strips gaat betreden is nog volstrekt onzeker.
    Tekst: Remco Scheelings
movingthingsforward