Nederlands autosportteam heeft eerste vrouwelijke Crew Chief ter wereld!
Tuesday 13 December 2011
 • Zaandam, 13 december 2011 - In de door mannen beheerste autosportwereld heeft Nederland een primeur. Gerda Joon wordt de eerste vrouwelijke Crew Chief ter wereld en bepaalt volgend seizoen de afstellingen van de door haar man bestuurde 8.000 PK sterke Top Fuel Dragster.

  Als tienermeisje verhuisde ze van het kleine Friese dorp Kootstertille naar het grotere Drachten. Daar werd ze door een kennis gevraagd of ze een weekendje mee kon helpen als kassameisje op de dragraces. Met als enige kennis van de sport de herrie die een aantal keer per jaar in het dorp te horen was, hielp ze dat weekend toch mee. Nu 15 jaar later is ze de eerste vrouw ter wereld die zich Crew Chief van een 8000 PK sterke Top Fuel Dragster mag noemen.

  Gerda Joon begon in het raceteam van haar man met koffiezetten en de broodjes klaarmaken voor de monteurs. Maar ze wilde meer. Ze wilde zelf sleutelen en alle kneepjes van het dragracen leren. Zo begon ze samen met haar man aan het opbouwen van de motoren in de raceshop. Tijdens de wedstrijden sleutelde ze net zo hard mee als de andere monteurs. Dat je daarbij vies wordt en nagels breekt, was voor haar nooit een probleem. Ze staat haar mannetje in deze keiharde mannenwereld die de autosport nu eenmaal is.

  Na bijna 10 jaar sleutelen aan raceauto's heeft ze nu de hoogst haalbare positie in de sport bereikt, en wel die van Crew Chief. Een uniek feit omdat ze daarmee de eerste vrouw ter wereld is die deze functie uitoefent. Na twee jaren als assistent van een Amerikaanse Crew Chief te hebben gewerkt, gaat ze komend seizoen bepalen hoe de raceauto van haar man de baan over gaat. Daarbij zijn snelheden van meer dan 500 kilometer per uur eerder regel dan uitzondering. Top Fuel Dragsters zijn namelijk de snelst accelererende voertuigen ter wereld. Van 0 tot 160 km/uur gaat in 0,8 seconde en na 300 meter bedraagt de snelheid al meer dan 500 km/uur.

  Dat haar man de rijder is, maakt de druk alleen maar groter. Want als er in de run iets niet goed gaat, kunnen de gevolgen groot zijn. Echter, dit is ook een nog grotere motivatie om alles nog beter in de gaten te houden. Er mag immers niets fout gaan. Dit betekent vele uren achter een computerscherm naar race-data en video-opnames van runs kijken en alle gegevens analyseren. Maar ook thuis in de shop waar de raceauto staat worden vele uren doorgebracht en alles nogmaals gecontroleerd. Maar dat heeft ze er allemaal voor over.

  Komend seizoen zal de raceauto een aantal wedstrijden in Europa rijden met als hoofddoel om uiteindelijk terug te keren naar de Amerikaanse competitie. In Amerika heeft de sport zijn oorsprong en dan naast al die grote namen haar mannetje staan. Dat is voor deze vrouw de ultieme droom.
  Tekst: Remco Scheelings
movingthingsforward