Spectaculair Fins weekend voor MPM-coureur Marc Meihuizen
Monday 09 July 2012
 • Alastaro, 9 juli 2012 - Een zesde kwalificatiepositie en een plaats in de kwartfinales waren dan weliswaar niet de klasseringen die Marc Meihuizen in Finland voor ogen had, maar de MPM-coureur kreeg met zijn spectaculaire rijstijl wel de handen van het massaal opgekomen publiek op elkaar. "De baan was bizar moeilijk. Wat we ook probeerden, overal verloor je steeds weer grip en ging je dwars over de baan, waarbij er ook nog eens een groot verschil was tussen links en rechts. Dat je de achtste finale dan nog wint is al een wonder. Het publiek vond het echter allemaal te gek want we werden iedere keer met veel gejuich ontvangen", aldus een op het Finse avontuur terugkijkende Meihuizen.

  De derde ronde van het FIA Europees Kampioenschap Drag Racing voerde de Pro Modified coureurs naar Alastaro in het verre Finland. De als Moottoriurheilukeskus op de bewegwijzering bekendstaande baan, wordt maar één keer per jaar voor een grote wedstrijd gebruikt en heeft de reputatie 'listig' te zijn. Dit jaar was dat bepaald niet anders. Weliswaar wist Marc Meihuizen zich iedere kwalificatierun te verbeteren, maar bleef uiteindelijk steken op een tijd van 6,278 seconden, waar een 6,0 seconden met de MPM Pontiac probleemloos mogelijk is. Met deze tijd plaatste Meihuizen zich als zesde voor de eliminaties. Eigenlijk kreeg alleen regerend Europees kampioen Michael Gullqvist één keer echt vat op de baan en noteerde een uitschieter van 5,98 seconden. Alle achtervolgers, waaronder dus Meihuizen kwamen daar met tijden van 6,1 en 6,2 seconden niet bij in de buurt.

  In de eerste eliminatieronde stuitte Meihuizen op de Fin Tami Brander. Met een beduidend snellere reactietijd was de MPM-coureur bij de start al eerder weg, maar verloor na een meter of vijftig opnieuw grip. Met veel kunst en vliegwerk wist Meihuizen zijn slingerende Pontiac echter op de baan te houden en passeerde als winnaar de finishlijn. In de kwartfinale moest de Nederlander vervolgens aantreden tegen Freddy Fagerström, die door een snellere tijd in de achtste finales lane choice had. Dat maakte het voor Meihuizen nog eens extra moeilijk en wat gevreesd werd gebeurde dan ook. Kort na de start verloren de achterbanden opnieuw grip en moest Meihuizen van het gas waardoor de Zweed als winnaar de finish passeerde.

  "De baan was gewoon bizar moeilijk met ook nog eens een groot verschil tussen links en rechts. In de zes runs die we gemaakt hebben, ben ik niet één keer recht naar de finish gereden. We hebben echt alles geprobeerd, meer vermogen, minder vermogen, andere bandenspanning, langere versnellingen, maar altijd verloor je wel ergens opeens grip en stond je zowat dwars op de baan. In de kwartfinale tegen Fagerström was ik eerder weg maar blies ik de auto na 50 meter van de banden en kwam zelfs door de middenlijn. Door de vele extreme bewegingen is de wheeliebar op meerdere plaatsen gebroken. Het is jammer dat de baan dan zo slecht is, want met de reactietijden was ik iedere keer sneller dan mijn tegenstander. Verder was de auto ook helemaal goed en zijn er alleen bougies en olie in gegaan. Aan de techniek ligt het allemaal niet want die is betrouwbaar, alleen krijgen we hier, net als trouwens op Gullqvist na ook alle andere teams, het vermogen niet op de baan. Dat is wel jammer want verder was het een leuk weekend. We kregen ook veel applaus van de Finnen, die konden de manier waarop we de Pontiac dwars naar de overkant reden wel waarderen", aldus Meihuizen.

  Met zijn kwartfinaleplaats is MPM-coureur Meihuizen nu wel opgeklommen naar de zesde plaats in het FIA Europees Kampioenschap. De volgende wedstrijd op de kalender is van 10 tot en met 12 augustus de NitrOlympX op het van de Formule 1 Grand Prix bekende circuit van Hockenheim. "Voor die tijd gaat de Pontiac weer helemaal uit elkaar en hopelijk is de baan daar goed genoeg om weer eens laag in de 6,0 seconden te duiken", aldus Meihuizen alweer vooruitkijkend naar het volgende evenement.
  Tekst: Remco Scheelings
movingthingsforward