Kwartfinaleplaats voor MPM-coureur Martijn de Haas in Alastaro
Monday 09 July 2012
 • Alastaro, 9 juli 2012 - Wat bij de Sweden Internationals door pech met vijf minuten te vroeg komende regen net niet lukte, daarin slaagde Martijn de Haas in Alastaro wel. De MPM-coureur plaatste zich tijdens de FHRA Nitro Nationals, de derde ronde van het UEM Europees Kampioenschap Drag Racing, met een zevende plaats voor de eliminaties. In de kwartfinale moest de Nederlander zijn meerdere erkennen in de latere finalist Petri Mattson. Met zijn klassering pakte De Haas kostbare punten voor de titelstrijd in de Super Twin klasse van het UEM Europees Kampioenschap.

  De derde ronde van het UEM Europees Kampioenschap Drag Racing werd verreden op het Finse circuit van Alastaro. Na zijn spectaculaire nieuwe persoonlijk record van 7,06 seconden, half juni tijdens de Sweden Internationals, reisde het team van De Haas Brothers met hooggespannen verwachtingen af naar de FHRA Nitro Nationals. Toch wisten Martijn en Joeri de Haas dat een verbetering van hun toptijd een moeilijke klus zou worden. In tegenstelling tot het Zweedse Tierp Arena staat Alastaro, dat slechts één keer per jaar voor een groot dragrace-evenement wordt gebruikt, niet als snel bekend en kan zelfs uiterst 'listig' zijn.

  De eerste kwalificatieronde leverde voor Martijn de Haas een tijd op van 8,52 seconden, goed voor een voorlopige derde plaats. Omdat de tweede run geen verbetering opleverde en de concurrentie wel snellere tijden op de klokken zette, stond de MPM-coureur na de eerste kwalificatiedag op de zesde plaats. In de derde run op zaterdagochtend verbeterde De Haas zich tot 8,394 seconden en hoewel dat zeker niet de tijd was waar het team in Finland op gehoopt had, betekende dat wel de zevende kwalificatiepositie en dus een plaats in de eliminaties. Een keurige prestatie in het sterke veld waarin de finalist van de eerste twee UEM EK-wedstrijden, de snelle Canadees Nate Gagnon, bijvoorbeeld bleef steken op plaats tien en dus niet tot de eliminaties wist door te dringen.

  In de kwartfinale van de eliminaties moest Martijn de Haas aantreden tegen Petri Mattson, de Finse nummer twee uit de kwalificaties en dus een extreem zware tegenstander. Bij de start was de MPM-coureur eerder weg maar al snel kwam de Fin langszij en hoewel De Haas met 8,19 seconden zijn beste tijd van het weekend liet noteren, was het niet genoeg om Mattson achter zich te houden. Daarmee was het Finse avontuur voor De Haas Brothers ten einde, al werden er met de kwalificatie- en kwartfinaleplaats wel kostbare punten gescoord voor het UEM Europees Kampioenschap Super Twin.

  De volgende wedstrijd voor de rijders van het UEM Europees Kampioenschap is de van 10 tot en met 12 augustus op de kalender staande NitrOlympX op het van de Formule 1 Grand Prix bekende circuit van Hockenheim. Hoewel ook deze baan niet als extreem snel bekend staat, hebben er zich in het verleden al eens uitschieters voorgedaan en wellicht dat Martijn de Haas juist daar voor het eerst onder de zeven seconden kan duiken.
  Tekst: Remco Scheelings
movingthingsforward