MPM-teams met NitrOlympX weer vol aan de bak
Wednesday 01 August 2012
 • Delft, 1 augustus 2012 - Nog iets meer dan een week en dan gaat met de NitrOlympX de tweede seizoenshelft van het FIA en UEM Europees Kampioenschap Drag Racing van start. Na de wedstrijd begin juli in het Finse Alastaro hebben de teams een aantal weken 'zomerstop' gehad, meer met binnen zes weken Hockenheim, Tierp Arena en de afsluitende European Finals op Santa Pod barst het pk-geweld los als nooit tevoren en staat de deelnemers een drukke tweede seizoenshelft te wachten. De MPM-teams van Marc Meihuizen, David Vegter en Martijn de Haas zijn klaar voor de tweede ronde.

  In het weekend dat in Londen de Olympische Spelen worden afgesloten, staat op het Duitse circuit van Hockenheim de NitrOlympX op het programma. Geen medailles maar een mooie trofee en nog belangrijker, punten voor het FIA en UEM Europees Kampioenschap Drag Racing. De NitrOlympX is dit jaar ook echt de start van de tweede helft van het Europese dragrace-seizoen, want met de Main Event op Santa Pod, de Sweden Internationals op Tierp Arena en de FHRA Nitro Nationals op Alastaro zijn nu drie van de in totaal zes wedstrijden achter de rug. Na de van 10 tot en met 12 augustus te verrijden NitrOlympX volgt echter twee weken later al de Scandinavian Internationals op Tierp Arena en twee weken daar weer na de afsluitende European Finals op Santa Pod.

  De NitrOlympX heeft niet alleen een deel van de naam gemeen met de Olympische Spelen. Ook hier topprestaties, een fraaie show, vuur en spektakel. Maar het Olympische gezegde 'meedoen is belangrijker dan winnen' gaat voor de MPM-teams zeker niet op. De NitrOlympX is altijd een speciale wedstrijd op de Europese kalender. De fraaie entourage van het Grand Prix-circuit, het imposante Motodrome en de vermaarde Nightshow op zaterdagavond, hebben de wedstrijd gemaakt tot wat het nu is, met ruim 50.000 toeschouwers het best bezochte dragrace-evenement van Europa. Op Hockenheim verschijnen alle MPM-teams aan de start en na een goede eerste seizoenshelft zullen zowel de Pro Modified-piloten Marc Meihuizen en David Vegter als Super Twin-rijder Martijn de Haas erop gebrand zijn hun prestatiecurve nog verder te verbeteren.

  Voor eerstejaars MPM-piloot Marc Meihuizen begon het seizoen met een tweede kwalificatiepositie in Engeland uitstekend en ook op Tierp en Alastaro toonde de Pro Modified-rijder met goede tijden en een negende respectievelijk zesde kwalificatieplaats aan, met de absolute top mee te kunnen. In de eliminaties had Meihuizen het geluk echter nog niet bepaald aan zijn zijde. Na twee achtste finales wist de MPM-piloot in Alastaro de kwartfinale te bereiken, maar werd daar het slachtoffer van de listige baanomstandigheden. Vorig jaar wist Meihuizen in de tweede helft van het seizoen drie keer op rij een halve finaleplaats te scoren, waardoor hij uiteindelijk de vierde plaats in het FIA Europees Kampioenschap voor zich opeiste. Met snelle tijden wil Meihuizen op Hockenheim, Tierp en Santa Pod scoren en zelfs een poging doen onder de magische 6-secondengrens te duiken. Overigens heeft Meihuizen op Hockenheim nog een verrassing in petto. De fraaie trailer van het team ondergaat een gedaanteverwisseling en wordt momenteel van een op z'n zachtst gezegd spectaculair en niet te missen MPM-design voorzien.

  De andere MPM Pro Modified-piloot, David Vegter, verraste vriend en vijand door bij de eerste wedstrijd op Santa Pod met een dik nieuw persoonlijk record de eerste kwalificatiepositie voor zich op te eisen en tot de kwartfinales door te dringen. Tierp Arena verliep iets minder voorspoedig. Op de eerste kwalificatiedag kreeg Vegter het vermogen niet op de baan en toen vervolgens de tweede kwalificatiedag verregende, stond de Nederlander buiten de eliminaties. Zoals gepland liet de MPM-piloot de wedstrijd in Alastaro schieten. Als alles volgens plan verloopt, is Vegter er de laatste drie wedstrijden wel allemaal bij. Op Tierp zal de MPM-piloot revanche willen nemen, terwijl hij tijdens de European Finals op Santa Pod natuurlijk graag opnieuw voor een verrassing zal willen zorgen. Maar de concurrentie weet inmiddels waar het team van Vegter Pro Mod Racing toe in staat is, dus tot de echte underdogs behoort Vegter dit seizoen zeker niet meer.

  Martijn de Haas moest de openingswedstrijd door een blessure laten lopen en had daarmee zijn eerste Super Twin-optreden van dit seizoen op Tierp Arena. Met een nieuw persoonlijk record leek de MPM-rijder zich als zesde voor de eliminaties te plaatsen, maar had de pech dat de kwalificatieronde door regen niet kon worden afgemaakt. Daarmee telde zijn tijd niet en stond De Haas buiten de eliminaties. De revanche kwam in Alastaro waar De Haas zich als zevende voor de eliminaties plaatste en in de kwartfinales werd uitgeschakeld. Het Haas Brothers team heeft echter dit jaar een flinke stap in de goede richting gezet en gaat in het tweede deel van het seizoen zeker nog voor verrassingen zorgen. Eén van de doelen is in ieder geval om voor het eerst de 7-secondengrens te doorbreken. Met een 7,06 seconden zat de MPM-piloot er in Tierp al heel dicht bij.

  Kortom, voldoende redenen om de verrichtingen van de MPM-teams in de tweede seizoenshelft op de voet te volgen. De kalender voor de resterende wedstrijden van het FIA en UEM Europees Kampioenschap luidt:

  • 10-12 augustus, NitrOlympX, Hockenheim, Duitsland
  • 23-26 augustus, Scandinavian Internationals, Tierp Arena, Zweden
  • 6-9 september, European Finals, Santa Pod, Engeland
  Tekst: Remco Scheelings
movingthingsforward