Schitterende zege voor MPM-coureur Lex Joon in Alastaro
Monday 07 July 2008
  • Alastaro, Finland, 7 juli 2008 ­ MPM-coureur Lex Joon heeft in het Finse Alastaro de tweede wedstrijd van het FIA Europees Top Fuel Kampioenschap op zijn naam geschreven. Na in de halve finale regerend Europees kampioen Urs Erbacher het nakijken gegeven te hebben liet de Nederlander in de finale ook Micke Kagered kansloos. Door de met zijn zege verdiende punten gaat de MPM-coureur nu ook aan de leiding in de tussenstand van het FIA Europees Kampioenschap. De FHRA Nitronationals werden onder zonnige omstandigheden verreden en door een recordaantal van 35.000 toeschouwers bezocht.
    Met maar liefst twaalf deelnemers voor acht beschikbare plaatsen in de eliminaties was de kwalificatie al een strijd op zich. Gelukkig bleef het in Finland zowel op vrijdag als zaterdag droog zodat geen runs geschrapt hoefden te worden. In de eerste kwalificatieronde zette Andy Carter met 4,76 seconden meteen de toon maar MPM-coureur Lex Joon bleef daar met 4,94 seconden maar weinig bij achter. Daarmee was een plek in de eliminaties alvast veiliggesteld en kon het team gaan werken aan het verder verfijnen van de tune-up. Op zaterdag verbeterde Joon zijn tijd tot 4,89 seconden en was daarbij in de derde, onder warme omstandigheden verreden sessie, de snelste auto op de baan. De vierde en laatste run liet de Nederlander schieten waardoor Urs Erbacher met een tijd van 4,84 seconden de tweede positie kon overnemen en Joon als derde de kwalificatie afsloot. "We hebben de laatste run bewust laten schieten om onderdelen te sparen en de crew wat extra rust te gunnen. Dat Urs er nog onderdoor ging was een ingecalculeerd risico. De temperatuur was lager en de kans op een snelle tijd dus aanwezig. Vorig jaar moesten we vaak in de laatste run kwalificatie veilig stellen. Nu waren we al na de eerste run safe en dat geeft een goed gevoel. Nog veel belangrijker is dat de auto nu zodanig in elkaar zit dat hij direct op wijzigingen in de tune-up reageert. De aanpassingen die we bedenken en doorvoeren blijken in de praktijk ook zo uit te pakken."

    Op zondag waren de omstandigheden echter anders. Het was weliswaar nog steeds droog maar de temperatuur was teruggezakt naar 15 graden, wat uiteraard van invloed was op de grip. In de eerste eliminatieronde moest Joon het opnemen tegen de inmiddels ex skispringer Janne Ahonen. De Fin had echter al in de pits problemen gekend en was dus bij voorbaat kansloos. De MPM-coureur wilde echter voor de volgende ronde lane choice houden en zette met 5,021 seconden de één na snelste tijd uit de eerste eliminatieronde op de klokken. In de halve finale wachtte daarmee de confrontatie met regerend Europees kampioen Urs Erbacher. De MPM-coureur was goed weg en nam mede omdat Erbacher 'up in smoke' ging meteen een beslissende voorsprong waardoor zelfs een kapotte blowerbelt de Nederlander niet meer van de overwinning kon afhouden. In de finale wachtte vervolgens Micke Kagered die in de andere halve finale uiterst verrassend de nummer één uit de kwalificatie Carter had uitgeschakeld. Opnieuw was Joon eerder weg en bleef ondanks optredende tireshake de Zweed met 5,00 tegen 6,45 seconden ruim voor. Daarmee was de overwinning een feit en kon de champagne worden ontkurkt. "De baan was erg moeilijk in te schatten. Vrijdag was die eigenlijk het best en werd daarna door de diverse oildowns alleen maar minder. Daar kwam ook de veel lagere temperatuur nog eens bij. Met die tireshake waar we het hele weekend nog geen last van hadden ging het in de finale daardoor nog bijna mis. Maar met dit resultaat zijn we natuurlijk supertevreden. Dat de auto nu doet wat we met wijzigingen in de tune-up willen bereiken, is supergaaf. Voor Mantorp Park belooft dat erg veel."

    Door de met de overwinning behaalde punten heeft Joon nu de leiding genomen in de tussenstand voor het FIA Europees Top Fuel Kampioenschap. De volgende wedstrijd in het FIA Europees Kampioenschap wordt verreden van 25 tot en met 27 juli in het Zweedse Mantorp Park. Daarna volgt nog een wedstrijd in Duitsland (Hockenheim) en als afsluiter de European Finals op Santa Pod.
    Tekst: Remco Scheelings
movingthingsforward