MPM-coureur Pim van Riet Renault Clio-kampioen!
Sunday 26 October 2008
 • Zandvoort, 26 oktober 2008 - Sinds 1991 is Pim van Riet op jacht naar die ene titel in de autosport: het Renault merkenkampioenschap. Liefst achtmaal eindigde hij als tweede en de druk werd zo alsmaar hoger. Op een regenachtige dag op Circuit Park Zandvoort lukte het eindelijk. Hoewel het tijdens de Finaleraces nog een spannende aangelegenheid werd pakte Van Riet met zijn MPM-Clio de hoofdprijs.
  Er was niemand in de kringen van de Dunlop SportMaxx Clio Cup die Pim van Riet het kampioenschap niet gunde. De MPM-coureur is een erkend snelle rijder en bovendien in het gevecht altijd sportief. Toch verliep de titelstrijd altijd in zijn nadeel. Vorig jaar nog werd Van Riet in de allerlaatste race, op titelkoers liggend, van de baan gereden. Dit jaar bevond hij zich voor de Formido Finaleraces in precies dezelfde positie. Met 17 punten voorsprong op concurrent Paul Vahstal kwam Van Riet naar Circuit Park Zandvoort. En na de kwalificatietraining zag het er nog beter uit: derde startpositie tegenover de vijfde voor Vahstal. In theorie kon de MPM-coureur al in de eerste race de titel veroveren maar geheel volgens de traditie ging het toen mis. Bij de verplichte pitstop was Van Riet zegge en schrijve viertiende van een seconde te snel de pitstraat weer uit. Waarop hij meteen tien volle tellen straf kreeg en van de negende naar de veertiende plaats duikelde. Vahstal was als zesde gefinisht en had zo zijn achterstand met 7 punten verkleind.

  Het kwam dus allemaal op die kletsnatte laatste race aan. Van Riet was zichtbaar nerveus, wat bij hem iets unieks kan worden genoemd. Hij zonderde zich in de uren voor de race geheel af en zat allerlei mogelijke scenario┬╣s door te rekenen. Maar hoeveel je ook plant, als het rode licht dooft zijn alle berekeningen op slag waardeloos. Helemaal in dit geval want bij de start merkte Van Riet dat zijn versnellingsbak niet goed werkte. "Voor ik wist wat er aan de hand was had ik al drie plaatsen verloren. De spanning greep me echt aan want elke schakelbeweging kostte extra moeite en tijd", verklaarde hij. Het rekenen kon opnieuw beginnen maar het zat Van Riet wel zodanig mee dat zijn teamgenote Sandra van der Sloot concurrent Vahstal op de derde plaats vastnagelde. En daarmee was het kampioenschap voor MPM-coureur Van Riet een feit.

  De ontlading was groot. "In de uitloopronde had ik het toch even te kwaad. Na zoveel jaar is het eindelijk gelukt. Ik schoot echt vol", aldus de altijd coole Castricummer, die op de finishlijn door al zijn collega Clio-rijders werd gehuldigd. "Met de jaren wordt het behalen van een kampioenschap steeds moeilijker. Je begint aan alles te twijfelen en soms neem je de verkeerde beslissingen, wat je anders nooit zou doen. Zoals die te snelle pitstop. Ik kan best een seconde extra stoppen maar dit kwam gewoon door de druk die ik voelde. Als het dit jaar niet zou zijn gelukt weet ik echt niet wat ik had gedaan. Er is een hele grote last van mijn schouders gevallen. Eindelijk kampioen! En ik wil mijn team Equipe Verschuur ook complimenteren. Zij zijn het meest professioneel met de sport bezig. Dit jaar heeft het team er heel erg veel energie ingestopt. En dat heeft zich nu eindelijk uitbetaald. Wat een opluchting, wat een mooie dag!"

  Uitslag race 1: 1. Robert van den Berg, 23 ronden in 46 min. 50"773; 2. Sheila Verschuur op 4'820; 3. Sandra van der Sloot op 5"479; 14. Pim van Riet op 33"788
  Uitslag race 2: 1. Robert van den Berg, 12 ronden in 26 min. 07"760; 2. Sandra van der Sloot op 1"889; 3. Paul Vahstal op 2"129; 7. Pim van Riet op 12"472
  Eindstand: 1. Pim van Riet 195; 2. Paul Vahstal 192; 3. Sandra van der Sloot 179
  Tekst: Remco Scheelings
movingthingsforward