MPM Seaside Affair gaat voor aluminium
Thursday 21 February 2008
 • De eerste aluminium motor voor de MPM Seaside Affair is klaar! En nog mooier, een tweede is besteld en wordt over een kleine maand afgeleverd. Verder worden alle motoren voorzien van nieuwe zuigers, drijfstangen, pistonpennen en zuigerveren. Inmiddels is het werk aan vier van de vijf motoren afgerond.
  Eindelijk is het zover, de eerste aluminium motor is klaar en kan op de MPM Seaside Affair in gebruik worden genomen. Eindelijk, omdat er vorig jaar al sprake van was maar, zoals in mechanische sporten kan gebeuren, er een kink in de kabel kwam. Vorig seizoen waren de onderdelen al in huis en werd tussen de wedstrijden van Oudenhoorn en Putten de motor gecompleteerd en op de MPM Seaside Affair geplaatst. Daarvoor moest een bestaande motor verwijderd worden terwijl ook het één en ander aan de bevestiging en ondersteuning gewijzigd moest worden. De woensdag voor Putten was de klus geklaard en kon de motor voor het eerst worden opgestart. Een spannend moment. In eerste instantie ging alles perfect maar na een paar minuten stationair draaien sloeg het noodlot toe. De motor gaf een paar rare klappen. Na grondig onderzoek bleek al gauw dat alle tandwielen in de distributie beschadigd waren en enkele tanden waren afgebroken. Later zou blijken dat de tandwielen te weinig speling hadden, waardoor uiteindelijk de tandwielen elkaar 'opgevreten' hadden.
  Omdat twee dagen later de wedstrijd in Putten op de kalender stond was de eerste prioriteit om de 'oude' motor weer op de MPM Seaside Affair te bouwen zodat er in ieder geval gereden kon worden. Na Putten werd er contact opgenomen met de leverancier in Amerika om uit te zoeken waar de fout zat en hoe dit had kunnen gebeuren. Uiteindelijk heeft het bedrijf dat de motoren vervaardigt een compleet nieuwe distributie-set opgestuurd. Inmiddels was het wel twee maanden later, het seizoen al bijna op z'n einde, en had het geen zin meer om de motor snel op te bouwen.
  Deze winter is MPM Seaside Affair overgestapt naar een andere motorenleverancier, Fowler in Columbus Ohio. Om de betrouwbaarheid te verhogen werd door dit bedrijf geadviseerd om alle motoren te voorzien van nieuwe zuigers, drijfstangen, pistonpennen en zuigerveren. Dit gold ook voor de nagelnieuwe aluminium motor. Eind december waren de onderdelen binnen en kon een begin worden gemaakt met het opnieuw opbouwen van de nieuwe motor. Inmiddels zijn al vier motoren zo goed als klaar.
  Het mooiste nieuws is echter dat er ondertussen nog een aluminium motor is besteld. Nadeel is echter dat er op de krukas en het onderblok een levertijd zit van maar liefst drie maanden, zodat nog even gewacht moet worden op de rond de jaarwisseling geplaatste bestelling. Het is dus nog niet zeker dat de MPM Seaside Affair de eerste wedstrijd al met twee aluminium motoren kan aantreden. Maar als ze er zijn gaat MPM Seaside Affair met aluminium voor goud!
  Tekst: Remco Scheelings
movingthingsforward