Henri Joosten wint met MPM/Rijsbergen Bel Air Easter Thunderball
Monday 13 April 2009
  • Santa Pod, 13 april 2009 - Henri Joosten heeft tijdens de Easter Thunderball op Santa Pod de klasse Pro Modified op zijn naam geschreven. De Nederlander die mede wordt gesteund door MPM en Rijsbergen automaterialen stuurde in de finale zijn ’55 Chevrolet Bel Air als eerste over de finish en pakte daarmee een fraaie overwinning.

    Helaas werd de Easter Thunderball weer eens geplaagd door regen waardoor zowel de vrijdag- als de zaterdagkwalificatie in het water viel. Pas op zondagmiddag konden de eerste runs worden gemaakt waardoor de kwalificatie beperkt bleef tot twee sessies. Een tegenvaller voor Henri Joosten die juist naar Engeland was afgereisd om zoveel mogelijk runs te kunnen maken. Door de vele regen had de man uit Rijsenhout, die dit jaar zijn 25-jarig dragrace-jubileum viert, met zijn begin 2008 uit Amerika gehaalde ’55 Chevrolet Bel Air afgelopen seizoen nog maar vier runs kunnen maken. Voor aanvang van het seizoen 2009 wilde Joosten met zijn in Rijsbergen en MPM-kleuren gestoken Bel Air dus zoveel mogelijk meters afleggen.

    Op de koude en door langdurige regen moeilijk in te schatten baan zette Joosten in de tweede run een tijd van 7,57 seconden (bij 134 mph) op de klokken, goed voor een vijfde kwalificatiepositie. Op paasmaandag moest Joosten het daarmee in de eerste eliminatieronde opnemen tegen regerend Engels Pro Mod kampioen Bert Englefield. In een met 7,21 seconden (189 mph) opnieuw snellere tijd liet de Nederlander zijn Engelse tegenstander in het stof bijten. In de halve finale was zijn volgende tegenstander Graham Ellis. Die maakte het Joosten wel heel gemakkelijk door voor de start al op te geven. Daarmee stond Joosten in de finale, iets wat hij bij een in principe als testweekend bedoelde wedstrijd niet had durven dromen. Joosten had echter het beste voor het laatst bewaard en maakte daarmee duidelijk dat het team in een paar runs veel over de afstelling van de Bel Air had geleerd. In 6,89 seconden (204 mph) liet de Rijsbergen/MPM-coureur zijn tegenstander Roger Moore (9,97 seconden) volstrekt kansloos. Een prachtige overwinning waardoor Joosten voorlopig ook aan de leiding gaat van het Engels Pro Modified kampioenschap. “Een prachtig weekend met een onverwacht resultaat. We hebben nu in twee dagen vijf runs kunnen maken en dat is al meer dan in heel 2008. We hebben met het afstellen van de auto flinke stappen vooruit kunnen maken, maar de auto beweegt nog te veel over de baan en gaat niet strak rechtuit. Daar moeten we nu aan werken”, aldus een opgetogen Joosten.
    Tekst: Remco Schellings
movingthingsforward