Pim van Riet wint in Toerwagen Diesel Cup
Monday 15 June 2009
 • Zandvoort, 15 juni 2009 - Amper een week geleden vroeg Marcel Nooren aan Pim van Riet of hij bereid was tijdens de Masters of Formula 3 op het Circuit Park Zandvoort zijn BMW 120d met hem te delen en hem zo in de titelstrijd bij te staan. De in het Dutch GT4 mede door MPM gesteunde rijder stemde in en maakte zijn faam waar: poleposition, een tweede plaats en een knappe overwinning!

  De stap van de 400 pk sterke Aston Martin GT4 naar de helft zo sterke BMW 120d vormde voor Pim van Riet geen enkel probleem, ondanks dat de wegligging verre van volmaakt was. “De auto had erg veel overstuur, dus een achterkant die telkens op uitbreken stond. Maar daarop ben ik altijd bedacht, nu ik met zo’n achterwielaangedreven Aston Martin race. En deze BMW was ook niet nieuw meer voor me want daarmee heb ik vorig jaar in de 24 Uur van Dubai gereden”, gaf Van Riet te kennen. Dat Van Riet goed met de auto uit de voeten kon bleek al snel: pole position voor de eerste race, in de klasse met 22 deelnemende equipes.

  Ook in de 100 minuten race bleef de BMW 120d, waarmee Van Riet de eerste rijbeurt voor zijn rekening nam overstuurd, zij het wat minder heftig. Dit weerhield hem er niet van om met rappe rondetijden een kleine voorsprong op de equipe Andries/Goossens op te bouwen. In de tweede ronde noteerde Van Riet op nieuwe banden een tijd van 2 minuut 04”926 en daarmee was hij naast de winnende Volvo van Baars-Roeleveld de enige die in de 2.04’s reed. Nadat het nieuwe van de banden af was klokte de geroutineerde Noord-Hollander constant rondetijden die slechts een paar tienden van elkaar verschilden. “Ik kon niet echt pushen want dan zou ik de banden helemaal oprijden. Tenslotte moest mijn teamgenoot Marcel er ook nog een halve race op rijden”, vertelde Van Riet, die na 27 ronden het stuur overgaf. Vanwege een te korte pitstop bij een eerdere gelegenheid moest Nooren dit keer wat langer blijven staan en dat kostte de equipe waarschijnlijk de overwinning, die met een ultieme krachtsinspanning naar de Volvo-rijder Marcel Roeleveld ging.

  Het betekende wel dat Nooren op de zondag van de internationaal gerespecteerde Masters of Formula 3 race op de eerste startrij stond. En bij de rollende start vanachter de pace-car troefde hij Baars op puike wijze af. In de Tanzanbocht reed Nooren de Volvo buitenom voorbij en maakte meteen grote stappen. Na een paar ronden had hij al een flinke voorsprong opgebouwd en toen hij na 13 ronden het stuur aan Van Riet overgaf lag de equipe al meer dan 11 seconden voor op de equipe RenĂ© en Ruud Steenmetz. Van Riet hoefde de auto dus alleen maar heelhuids naar de finish te brengen, wat hij dan ook deed. “Marcel had me gevraagd om zijn titelkansen te verdedigen en ik denk dat we daarin zijn geslaagd. Hij staat nu slechts twee punten achter op Jeroen den Boer. Misschien moet ik over twee weken in Assen wel weer aan de bak. Dan combineer ik dat toch met de drie races van het Dutch GT4 Championship!”

  Uitslag race 1:
  1. Baars/Roeleveld (Volvo C30 D5) 47 ronden in 1 uur 40 min. 29”636; 2. Van Riet/Nooren (BMW 120d) op 7”322; 3. Andries/Goossens (BMW 120d) op 20”760
  Uitslag race 2:
  1. Van Riet/Nooren, 24 ronden in 51 min. 52”499; 2. Steenmetz/Steenmetz (VW Golf op 28”848; 3. Den Boer (Toyota Auris) op 30”640
  Stand:
  1. Jeroen den Boer 86; 2. Marcel Nooren 84; 3. Dennis de Groot 73
  Tekst: Remco Scheelings
movingthingsforward