Regen grote spelbreker bij Drachten Internationals
Monday 13 July 2009
 • Drachten, 13 juli 2009 – De Drachten Internationals hadden alles in zich om de naam als grootste dragrace-spektakel van Nederland ook dit jaar weer waar te maken. Een recordaantal deelnemers, veel sterke buitenlandse teams en een perfecte baan. Helaas gooide het typisch Nederlandse wisselvallige zomerweer roet in het eten waardoor MPM-coureur Martijn de Haas alleen op zaterdag voor twee kwalificatieruns in actie kon komen.

  Drukke weken voor het MPM Haas Brothers-team. In het weekend van 4 en 5 juli stond in het Finse Alastaro de tweede ronde van het UEM Europees Kampioenschap op het programma. Ook hier werkten de omstandigheden niet mee waardoor uiteindelijk drie in plaats van vier kwalificatieruns konden worden gereden. Voor het team van Martijn en Joeri de Haas een tegenvaller omdat het als debutant in de klasse en zo weinig ervaring met de nieuwe motor iedere testmeter kan gebruiken. Uiteindelijk leverde de derde run een tijd op van 9,013 seconden. Martijn de Haas stond daarmee net buiten de top acht die doorging naar de eliminaties maar omdat de nodige rijders grote problemen kenden was de kans op een ‘invalbeurt’ groot. Wachtend in de line-up kwam de voorspelling uit en toen één van de deelnemers zijn motor niet aan de praat kreeg reageerde het team adequaat en rolde de MPM Harley richting de startlijn. Helaas moest Martijn de Haas het opnemen tegen de nummer twee uit de kwalificaties, Per Bengtsson en hoewel de MPM-coureur zijn tijd verbeterde was de Zweed, die later de wedstrijd zelfs zou winnen, een niet te nemen hindernis.

  Meteen daarop was het terug richting Nederland want daar stond van 10 tot en met 12 juli de Drachten Internationals op het programma. Bij dit traditioneel grootste dragrace-evenement van Nederland wilde Martijn de Haas om ervaring op te doen zoveel mogelijk rijden. Daarnaast wilde het MPM-team de door de overwinning tijdens de Drachten Nationals veroverde eerste plaats in de Battle of the Nitro Bikes verdedigen. Helaas werkten het weer in Drachten helemaal niet mee. Op vrijdag regende het bijna de hele dag waardoor alle kwalificaties kwamen te vervallen. Op zaterdagochtend werd het echter droog en konden onder ideale omstandigheden toch nog diverse kwalificatiesessies worden afgewerkt. Martijn de Haas kwam daarbij twee keer aan de start waarbij de tijd bleef stilstaan op 6,259 seconden (1/8 mijl). Het in het rechte spoor houden van de Harley bleek ook nu weer een hele opgave. Waar hij met zijn Funny Bike op de strip bijna een slalom kon afleggen zonder in de problemen te komen trekt de motor nu na de start naar één kant en blijkt daarna moeilijk weer in het juiste spoort te krijgen. Om dit probleem te overwinnen zijn meer runs essentieel. Helaas kwam dat er in Drachten niet meer van. Op zondag regende het opnieuw waardoor de eliminaties volledig moesten worden afgelast en er niemand meer in actie kwam.

  De volgende wedstrijd voor het MPM-team is over iets meer dan een week als van 24 tot en met 26 juli in het Zweedse Mantorp Park de derde ronde van het UEM Europees Kampioenschap op het programma staat. Maar liefst twintig Super Twins staan daar ingeschreven om te gaan strijden voor de acht beschikbare eliminatieplaatsen. Dat wordt dus voor iedereen, inclusief Martijn de Haas een wedstrijd voordat de eigenlijke race begonnen is.

  Ook voor de andere door MPM medegesteunde coureurs viel Drachten uiteraard in het water. Uiteindelijk konden de meeste rijders op zaterdag toch nog drie of vier kwalificatieruns afwerken. In de klasse Sportsman ET reikte Ed de Wit, de nummer twee van de Drachten Nationals nu tot de 26ste kwalificatieplaats terwijl Arnold Hol als tiende werd geklasseerd. In de klasse Pro ET legde Eddy van den Bos beslag op plaats zeven en in Super Gas stond Cas van de Mosselaar na de kwalificatie zelfs derde. Piet van der Meer reed zich in de klasse Super Comp naar plaats negen terwijl hij in de klasse Super Pro ET tot plek zeven reikte. Tot slot legde David Vegter met zijn Pro Modified Camaro weer twee spectaculaire burn outs en runs op het asfalt. Voor deze Pro Mod-debutant waren het zijn tweede en derde run in de auto en de laatste voorbereiding voor zijn FIA Europees Kampioenschap-debuut in Mantorp Park.
  Tekst: Remco Scheelings
movingthingsforward