MPM-coureurs trekken richting Zweden
Monday 20 July 2009
 • Delft, 20 juli 2009 – Komend weekend staat in het Zweedse Mantorp Park met het Veidec Festival de derde ronde van het FIA en UEM Europees Kampioenschap Drag Racing op het programma. Met Lex Joon in de Top Fuel klasse, Robert Koper bij de Pro Mods en Martijn de Haas in de klasse Super Twin is MPM weer ruimschoots vertegenwoordigd. Maar ook langs de baan zal het MPM-blauw kleuren aangezien MPM van de gelegenheid gebruik maakt om de nodige Zweedse zakenrelaties van dichtbij kennis te laten maken met de dragrace-sport.

  Het Veidec Festival groeit steeds meer uit tot de allergrootste dragrace van Europa. Alle klassen zijn zo goed gevuld dat het totale deelnemersveld rond de 370 ligt. In de Top Fuel klasse maar liefst elf rijders voor acht beschikbare plaatsen in de eliminaties. De kwalificaties worden dus al een wedstrijd op zich. MPM-coureur Lex Joon presteert traditioneel goed in Mantorp Park (met onder andere winst in 2007) en zal dat dit jaar ook zeker weer willen doen. De eerste wedstrijd in Engeland verliep met de totaal vernieuwde MPM Top Fueler boven verwachting en dus zal Lex Joon er alles aan doen om de hegemonie van Andy Carter te doorbreken. Andere concurrenten zijn de runner-up van de eerste twee races Stig Neergard, Anita Mäkelä en Micke Kagered die sinds begin dit jaar ook met MPM-stickers op zijn auto rijdt. Een grote verrassing is de terugkeer van Urs Erbacher. De Zwitser heeft één van zijn auto’s uit Amerika teruggehaald en wil bij zijn eerste wedstrijd op Europese bodem maar één ding en dat is winnen. Mantorp Park is een snelle baan maar omdat de uitloop kort is wordt er door de Top Fuelers net als vorig jaar gereden over de 1000 voet (304,8 meter) in plaats van de traditionele ¼ mijl.
  In de Pro Modified klasse brengt Robert Koper zijn ’68 Pontiac Firebird aan de start. Nog meer dan in de Top Fuel-klasse wordt de kwalificatie een absolute thriller. Maar liefst 33 inschrijvingen voor 16 plaatsen in de eliminaties. Op de lijst alleen maar snelle mannen waardoor rekening moet worden gehouden met nieuwe records. Voor Koper wordt het met zijn van minder pk’s voorziene lachgasmotor al een hele klus om zich tussen het ‘blowergeweld’ in de top zestien te klasseren. De mede door MPM gesteunde Nederlander David Vegter maakt in Mantorp zijn FIA EK-debuut. Na een aantal test- en licentieruns in Drachten waarin hij een uitstekende indruk achterliet moet het in Zweden echt gaan gebeuren. De wedstrijd staat echter toch voor alles in het teken van ervaring opdoen waarbij een plaats in het middenveld al een prachtige prestatie zou zijn.

  Bij de motoren is het deelnemersveld niet minder sterk. Martijn de Haas krijgt met zijn MPM-Harley met 19 concurrenten te maken die zich moeten kwalificeren voor slechts acht plaatsen in de eliminaties. Voor het MPM Haas Brothers team is met name de beperkte ervaring met de nieuwe motor een nadeel. Door moeilijke omstandigheden in Finland en de regen bij de laatste Drachten heeft Martijn de Haas nog steeds maar een beperkt aantal runs kunnen afwerken. In Mantorp Park hoopt de meervoudig Nederlands Funny Bike kampioen daar verandering in te brengen en er een flink aantal aan toe te voegen.

  Voor MPM is Zweden de laatste jaren uitgegroeid tot een zeer belangrijk marktgebied waar de verkoopcijfers en het marktaandeel snel stijgen. MPM maakt dan ook gebruik van de mogelijkheid om Zweedse relaties op Mantorp Park te ontvangen en van dichtbij kennis te laten maken met haar dragrace-activiteiten. Niet alleen op maar ook naast de baan zal MPM ruimschoots vertegenwoordigd zijn.

  De kwalificaties worden verreden op vrijdag 24 en zaterdag 25 juli terwijl de eliminaties voor zondag 26 juli op het programma staan.
  Tekst: Remco Scheelings
movingthingsforward