Spa-Francorchamps, een bijzondere belevenis voor Pim van Riet
Monday 27 July 2009
 • Spa-Francorchamps, 27 juli 2009 - De vierde ronde van het Dutch GT4 Championship vond afgelopen weekend plaats in het bijprogramma van de 24 uren van Spa-Francorchamps, ’s werelds beroemdste toerwagenrace. Op wat alle coureurs als het mooiste en heftigste circuit ter wereld bestempelen, reed de mede door MPM ondersteunde Pim van Riet met zijn 400 pk sterke Aston Martin GT4. Het werd een indrukwekkende belevenis.

  Niet zozeer de einduitslag als wel de opgedane ervaring maakte dat Pim van Riet uiteindelijk tevreden terugkeek op zijn Belgische uitstapje. De aanloop was verre van goed verlopen want toen Van Riet voor de vrije training de baan opreed begon het hard te regenen. En Francorchamps ligt midden in de Ardennen, waar de baan bijna alleen maar stijgt of daalt. Niet bepaald de ideale omstandigheden om de zware, heftige Aston Martin op het kletsnatte asfalt op de limiet te rijden. Bij de kwalificatietraining was het echter wel droog, wat een totaal ander beeld gaf. “Andere teams hadden hier al eerder getest en wisten dus hoe ze hun auto’s voor de droge baan moesten opzetten. Voor mij was het echt een sprong in het duister, met logischerwijs een matige startpositie als resultaat”, vertelde Van Riet, nadat hij in de kwalificatietraining de 14e tijd had gereden.

  Er stond voor de mede door MPM ondersteunde rijder slechts één race op het programma, maar wel één van ruim 40 minuten lang. En daarin had hij het behoorlijk naar zijn zin. Per zeven kilometer lange ronde gingen zijn tijden naar beneden en wist hij plaatsen goed te maken. Na 15 inspannende ronden kwam Van Riet als 10e over de finish. “Zo zie je maar weer wat ervaring allemaal doet. Per ronde ging ik sneller en uiteindelijk reed ik 38-ers, dezelfde tijden als de jongens die rond de vijfde plaats reden. Het is wel een hele belevenis om dit toch veertienhonderd kilo zware monster over de baan te jagen. Vooral als je de berg afstormt is het heftig. Je moet het ding wel op tijd stil zien te krijgen. Ja, dit geeft echt een goed gevoel. Komend weekend mogen we alweer in Zandvoort aan de bak. Ik ben benieuwd want ons team heeft wat spannende ontwikkelingen op stapel staan.”

  Uitslag Dutch GT4 Championship Race 2:
  1. Danny van Dongen (Corvette C6) 15 ronden in 40 min. 54”123; 2. Christiaan Frankenhout (Porsche 997) op 1”582; 3. Bas Schothorst (Porsche 997) op 5”204; 4. Ricardo van der Ende/Duncan Huisman (BMW M3) op 6”441; 10. Pim van Riet (AstonMartin) op31”713

  Stand:
  1. Christiaan Frankenhout 84; 2. Jeroen Bleekemolen 66, 3. Bas Schothorst 49; 4. Paul van Splunteren 47, 5. Danny van Dongen 46, 6. Duncan Huisman 44: 19. Pim van Riet 14
  Tekst: Remco Scheelings
movingthingsforward