Het zit Robert Koper op Mantorp niet mee
Monday 27 July 2009
 • Mantorp Park (Zweden), 27 juli 2009 – Het zat MPM-coureur Robert Koper tijdens de derde ronde van het FIA Europees Pro Modified Kampioenschap op Mantorp Park niet mee. Eerst speelden schakelproblemen de meervoudig Nederlands kampioen parten en toen Koper op weg leek naar een goede tijd stak opeens zijn tegenstander de baan over waardoor hij vol in de remmen moest. Door al deze tegenslag wist Koper zich niet voor de eliminaties te plaatsen en zal dus tot Hockenheim moeten wachten om het potentieel van zijn ’68 Pontiac Firebird te kunnen bewijzen.

  Met maar liefst 31 deelnemers voor zestien beschikbare plaatsen in de eliminaties was vooraf al duidelijk dat Robert Koper een zware taak wachtte. In het vooronder van zijn Firebird huist een lachgasmotor terwijl het overgrote deel van de concurrentie beschikt over een blowermotor waarvan bekend is dat deze meer vermogen levert. Daarbij komt ook nog eens dat Koper over relatief weinig ervaring beschikt met zijn vorig jaar augustus nieuw op de baan gebrachte Pontiac. Regen dan wel andere tegenslag zorgden ervoor dat de rijder uit Heemskerk nog nauwelijks aan afstellen was toegekomen.

  Op Mantorp Park zat het Koper opnieuw niet mee. Schakelproblemen weerhielden het zetten van een goede tijd, nodig om een plaats in de eliminaties af te dwingen. In de tweede run leek de MPM-coureur wel goed op weg. Na een mooie start schakelde de Pontiac goed door maar even later moest Koper vol in de remmen toen zijn tegenstander Marko Lantto uit de koers raakte en voor de onfortuinlijke MPM-rijder langs kruiste. Door adequaat te reageren kon Koper een aanrijding voorkomen maar het gevolg was wel een mislukte run en twee voorbanden die vervangen moesten worden. Met zijn tijd van 7,6 seconden bleef Koper ver verwijderd van zijn persoonlijk record en deze score was ook niet voldoende voor een plaats bij de eerste zestien. Werkloos moest Koper dan ook op zondag toekijken hoe zijn concurrenten om de prijzen streden.

  Het volgende optreden voor Koper staat gepland voor 14 tot en met 16 augustus tijdens de vierde ronde van het FIA Europees Kampioenschap op Hockenheim. Vorig jaar debuteerde de ’68 Firebird tijdens deze wedstrijd en een jaar later zal Koper er veel aan gelegen zijn om de toen getoonde verwachtingen meer dan waar te maken. Net als afgelopen jaren wordt het MPM team in Duitsland gesteund door een grote afvaardiging van door MPM uitgenodigde relaties.

  Op Mantorp Park maakte de mede door MPM ondersteunde David Vegter zijn wedstrijddebuut. Met de ’67 Pro Modified Camaro had de voormalig Super Gas/Super Comp-piloot tot op heden alleen enkele test- en licentieruns op Drachten afgelegd. Vegter maakte tijdens zijn eerste officiĆ«le wedstrijd, nota bene op EK-niveau, indruk door vier keurige kwalificatieruns te rijden en daarbij zijn tijd steeds te verbeteren. Uiteindelijk bleef de klok stilstaan bij 6,64 seconden. Hoewel Vegter zich daarmee niet voor de eliminaties plaatste dwong het team met deze prestatie veel respect af.
  Tekst: Remco Scheelings
movingthingsforward