Persoonlijk record voor Martijn de Haas op Mantorp Park
Monday 27 July 2009
  • Mantorp Park (Zweden), 27 juli 2009 – Gemengde gevoelens bij Martijn en Joeri de Haas na afloop van de kwalificaties van de derde wedstrijd van het UEM Europees Kampioenschap Super Twin. Een nieuw persoonlijk record, in het sterke veld op slechts 0,01 seconde de eliminaties gemist en de problemen met het scheeftrekken na de start opgelost. Keerzijde van de medaille was echter dat beide motorblokken flinke schade opliepen en er voor de volgende wedstrijd dus een hoop werk verzet moet worden.

    De derde ronde van het UEM Europees Kampioenschap Super Twin werd verreden in het Zweedse Mantorp Park. Gezien de beperkte lengte van de baan reden de Super Twins over een afstand van 1/8 mijl in plaats van de traditionele ¼ mijl. Met maar liefst 19 deelnemers voor de slechts acht beschikbare plaatsen in de eliminaties wachtte het eerstejaars Super Twin-team van de MPM Haas Brothers een zware taak. Alleen al het gebrek aan ervaring maakte het extra moeilijk tegen de geroutineerde teams die in de meeste gevallen al jaren in de competitieve klasse actief zijn.

    De eerste kwalificatiedag sloot Martijn de Haas af met een tijd van 5,47 seconden. In de tweede run maakten een paar enorme steekvlammen en een harde knal voor iedereen duidelijk dat er iets goed mis was met het motorblok. Er restte het team dan ook niets anders dan tot diep in de nacht door te werken en het kleinere reserve motorblok in de MPM Harley te bouwen. Net als in de tweede run op vrijdag was de start op zaterdagochtend perfect. Met het voorwiel in de lucht ging de MPM Harley kaarsrecht van de lijn en ondanks een steekvlam uit de motor kwam er een tijd van 4,808 seconden op het scorebord. Een nieuw persoonlijk record voor Martijn de Haas met zijn Harley. Met deze tijd nestelde de MPM-coureur zich op de tiende kwalificatiepositie op slechts 0,01 seconde van de achtste plaats die recht gaf op deelname aan de eliminaties. Helaas betekende de steekvlam echter ook het voortijdig einde van het tweede motorblok zodat het team voor de rest van het weekend tot toeschouwer was gedegradeerd.

    Naast het nieuwe persoonlijke record en het gedichte gat naar de Europese concurrentie werd nog een belangrijk winstpunt behaald. Door het achterwiel één millimeter scheef te plaatsen was het probleem van het scheeftrekken na de start volledig opgelost. Tot de volgende wedstrijd wacht het MPM Haas Brothers-team de zware taak om de twee beschadigde motoren weer bedrijfsklaar te maken. Vooralsnog betreft het tijdelijke reparaties voordat komende winter aan een definitieve oplossing kan worden gewerkt. Wat de volgende wedstrijd voor het MPM-team overigens gaat worden is nog niet geheel zeker. In principe zou Martijn de Haas aan de start staan bij de NitrOlymp’x die van 14 tot en met 16 augustus op Hockenheim worden verreden. Het betreft hier echter een niet voor het Europees Kampioenschap meetellende wedstrijd waaraan alleen op uitnodiging kan worden deelgenomen. Als eerstejaars Super Twin-team kwamen de Haas Brothers niet als eerste voor een invitatie in aanmerking. Mocht Hockenheim inderdaad niet lukken dan is de volgende wedstrijd de vierde ronde van het UEM EK van 21 tot en met 23 augustus in het Hongaarse Kunmadaras.
    Tekst: Remco Scheelings
movingthingsforward