NitrOlymp’x, nitro en MPM op Hockenheim
Tuesday 11 August 2009
 • Delft, 11 augustus 2009 - Komend weekend staat in Hockenheim de NitrOlymp’x op het programma. Met zijn vermaarde Nightshow is de wedstrijd de drukst bezochte Europese dragrace. Bij de auto’s vormt de NitrOlymp’x tevens de vierde ronde van het FIA Europees Kampioenschap. Met Lex Joon, Robert Koper en Martijn de Haas zijn alle MPM-teams in Duitsland vertegenwoordigd en de rijders weten zich gesteund door een blauw leger van circa 400 door MPM uitgenodigde relaties.

  De NitrOlymp’x wordt met hoofdletters op de Europese dragrace-kalender geschreven. De combinatie van topsport en show trekt jaarlijks rond de 60.000 liefhebbers naar de Duitse Grand Prix-piste. De volgepakte tribunes van het Motodrome, de eersteklas faciliteiten en de niet weg te denken Nightshow op zaterdagavond, waarbij naast vele spectaculaire stunts de Top Fuel dragsters in het donker met metershoge vlammen uit de uitlaat de ¼ mijl afleggen, geven de NitrOlymp’x zijn unieke sfeer. Voor MPM is de wedstrijd dan ook altijd dé gelegenheid om haar relaties van dichtbij kennis te laten maken met de dragrace-sport in zijn algemeenheid en de MPM dragrace-teams in het bijzonder. Maar liefst 400 MPM-genodigden zullen dit jaar Hockenheim bezoeken en de tribunes blauw kleuren.

  De rijders zullen zich echter ook moeten concentreren op de wedstrijd zelf. Net als vorig jaar telt de NitrOlymp’x mee voor het FIA Europees Kampioenschap en dus zijn er kostbare punten te verdelen. MPM-coureur Lex Joon rijdt dit jaar weliswaar een beperkt programma en mengt zich daarmee niet in de strijd om het kampioenschap maar de wedstrijden waar het team wel in actie kwam, bemoeide Joon zich in de kwalificatie met de topposities en bereikte steeds de halve finale. Winst en snelle tijden, daar is het Joon in Duitsland om te doen. Voor het oog van de MPM-genodigden is Joon er veel aan gelegen in Hockenheim goed te scoren. Vorig jaar stond de MPM-coureur in de finale en zette supersnelle tijden op de klokken. Op zaterdagavond stal Joon zelfs de show door in het donker als enige rijder een 4-seconden op het scorebord te toveren. De concurrentie is in Hockenheim echter zeer sterk. Naast regerend Europees kampioen Andy Carter is ook Urs Erbacher van de partij terwijl de Rune Fjeld-auto’s van onder andere Risto Poutiainen in Mantorp Park aangaven het tempo weer te hebben gevonden. Eén van de auto’s van Fjeld wordt in Duitsland bemand door de wereldberoemde Finse skispringer Janne Ahonen. Andere kanshebbers zijn natuurlijk Micke Kagered, Stig Neergard, Anita Mäkelä en Jari Halinen.

  In de klasse Pro Modified brengt Robert Koper zijn ’68 Pontiac Firebird aan de start. De MPM-rijder is uit op revanche nadat hij bij de laatste FIA EK-wedstrijd geplaagd werd door technische problemen en pech. De kwalificatie wordt al een strijd op zich want er zijn meer dan twintig inschrijvingen voor de slechts zestien beschikbare plaatsen in de eliminaties. Met zijn ten opzicht van de sterke blowermotoren van minder pk’s voorziene lachgasmotor wacht Koper een zware taak. Precies een jaar na het debuut van zijn nieuwe auto zal de MPM-coureur in Duitsland echter willen vlammen en laten zien wat zijn MPM Pontiac waard is.

  Bij de motoren telt Hockenheim niet mee voor het Europees Kampioenschap. Voor het oog van de MPM-relaties mocht Martijn de Haas natuurlijk niet ontbreken en dus is ook het MPM Haas Brothers team van de partij. De MPM Harley is ingeschreven in de Nitro Bike Thunder, een klasse waarin Top Fuel Bikes en Super Twins het tegen elkaar opnemen. De minimaal twaalf deelnemers rijden diverse keren waarna er uiteindelijk twee in een finale om de hoofdprijs gaan strijden. Voor het eerstejaars Super Twin-team van de Haas Brothers een ideale gelegenheid om weer de nodige ervaring op te doen.

  In het bijprogramma komen ook nog andere door MPM gesteunde rijders aan de start, zoals onder andere Arnold Hol en Cas van de Mosselaar. Niet alleen op de tribunes en in de pits maar ook op de baan zal MPM zich nadrukkelijk laten gelden. De kwalificaties van de NitrOlymp’x staan voor vrijdag en zaterdag 14 en 15 augustus op het programma terwijl de eliminaties op zondag 16 augustus worden verreden. De Nightshow met daarin het vuurspuwende optreden van MPM-coureur Joon is zaterdagavond.
  Tekst: Remco Scheelings
movingthingsforward