Nitro-klappen voor Martijn de Haas
Monday 17 August 2009
  • Hockenheim, Kunmadaras, 25 augustus 2009 – Met twee wedstrijden in een week tijd had het MPM Haas Brothers Super Twin team een druk schema. Na de NitrOlymp’x op Hockenheim waar Martijn de Haas voor ruim 400 relaties van hoofdsponsor MPM zijn kunsten mocht vertonen werd meteen doorgereisd naar Hongarije voor de vierde ronde van het UEM Europees Kampioenschap. Helaas maakte het team kennis met de harde realiteit van het nitro-racen want nadat in Hockenheim de techniek opspeelde eindigde de wedstrijd in Hongarije na een nitro-klap met een forse motorschade.

    De NitrOlymp’x op Hockenheim telde niet mee voor het UEM Europees Kampioenschap. Toch was het voor het MPM Haas Brothers team een belangrijke wedstrijd aangezien het evenement op de Rico Anthes Quartermile werd bijgewoond door ruim 400 relaties van hoofdsponsor MPM International Oil Company. Een mooie gelegenheid om iedereen kennis te laten maken met de dit jaar debuterende MPM Harley. Gezien de reacties waren de genodigden, waarvan er velen nog nooit een dragrace hadden gezien, duidelijk onder de indruk van de nitro-klappen uit de Super Twin.

    De wedstrijd in Hockenheim werd niet volgens het normale principe van een kwalificatie en eliminatie verreden. De zogenaamde Nitro Bike Thunder stond open voor Top Fuel en Super Twin Bikes waarbij alle deelnemers diverse runs konden rijden. De Top Fuel Bike en de Super Twin met de beste gemiddelde tijd moesten het vervolgens in de finale tegen elkaar opnemen. Helaas verliep de wedstrijd niet zoals door het team gehoopt. Met zo’n sterke en ervaren concurrentie lag een plaats in de finale in principe buiten bereik maar ervaring opdoen en voor het oog van de vele (MPM) toeschouwers een paar mooie runs afleveren lag toch wel in de planning. Door allerlei kleine tegenslagen kwam het ware potentieel er echter niet uit. Bij de start leek het nog goed te gaan maar gedurende de runs doken er steeds weer technische probleempjes op waardoor er geen goede tijd op het scorebord kwam.

    Vervolgens was het tijd om door te reizen naar Hongarije voor de vierde ronde van het UEM Europees Kampioenschap. Voor het eerste had Hongarije daarmee een ronde van deze hoogaangeschreven titelstrijd binnen haar grenzen. Nadat de baan in eerste instantie nog geen snelle runs toestond verbeterde de situatie en gingen de tijden omlaag. Helaas kon Martijn de Haas hier nauwelijks van profiteren. Een tijd van 10,14 seconden uit de tweede kwalificatierun betekende een op zich keurige zesde plaats maar een harde nitro-klap met als gevolg daarvan een zo snel niet te herstellen motorschade betekenden een voortijdig einde aan het Hongaarse feest. Voor de vijfde en laatste wedstrijd van het UEM Europees Kampioenschap op Santa Pod (11 tot en met 13 september) moet dus nog heel wat werk worden verzet om de MPM Harley weer in optimale conditie aan de start te krijgen.
    Tekst: Remco Scheelings
movingthingsforward