Robert Koper laat in Hockenheim de tijden spreken
Monday 17 August 2009
 • Hockenheim, 17 augustus 2009 – Met vijf keurige runs en tot twee keer toe een verbetering van zijn persoonlijk record heeft MPM-coureur Robert Koper zich sterk gerevancheerd voor zijn pech in Mantorp. Voor het oog van ruim 400 genodigden van hoofdsponsor MPM toonde Koper tijdens de NitrOlymp’x het ware potentieel van de ’68 Pontiac Firebird door in de derde kwalificatierun een tijd van 6,573 seconden op de klokken te zetten. En dat is pas het begin van de mogelijkheden van de Firebird.

  Met de NitrOlymp’x op Hockenheim was het FIA Europees Kampioenschap Pro Modified al weer aan de vierde ronde toe. De grootste en meest competitieve klasse van het FIA Europees Kampioenschap telde ook in Hockenheim weer meer dan twintig ijzersterke deelnemers. Voor Robert Koper was Hockenheim 2009 een bijzondere wedstrijd. Precies een jaar geleden reed de Nederlander op Hockenheim zijn eerste runs met de nieuwe ’68 Pontiac Firebird. Daarnaast werd de wedstrijd op de Rico Anthes Quartermile bijgewoond door een kleine 400 relaties van hoofdsponsor MPM. Na de door pech geplaagde wedstrijd op Mantorp Park moest Hockenheim de ommekeer van het seizoen worden waar Koper zijn oude vorm wilde terugvinden.

  Tijdens de eerste kwalificatierun werd meteen duidelijk dat de schakelproblemen die een goede run in Zweden onmogelijk maakten waren opgelost. In een keurige run zette de MPM-coureur een tijd van 6,703 seconden op het scorebord. De tweede kwalificatierun ging zelfs nog beter. Met 6,594 seconden (349 km/u) verbeterde Koper zijn bestaande persoonlijk record van 6,62 seconden. Met deze tijd stond de MPM-coureur in het sterk bezette Europese veld op een keurige 12de plaats. Een voortreffelijke prestatie zeker omdat Koper uitkomt met een lachgasmotor en daardoor vele pk’s tekort komt ten opzichte van de veelal met blower-motoren uitgeruste Europese concurrentie.

  Lang hield het record niet stand want in de derde kwalificatierun op zaterdag liet de MPM-coureur de klokken stilstaan bij 6,573 seconden en 347 km/u. Weer een persoonlijk record en voor de man uit Heemskerk het moment om de doelen bij te stellen en te mikken op een tijd onder de 6,5 seconden. De vierde kwalificatierun leverde echter met 6,62 seconden geen tijdverbetering op. Als 14de plaatste Koper zich daarmee voor de eliminaties. Helaas moest de MPM-coureur het daardoor in de eerste eliminatieronde opnemen tegen voormalig Europees Kampioen Urban Johansson. Ondanks dat Koper met 6,602 seconden opnieuw een keurige run en tijd op de baan legde moest de Nederlander zijn meerdere erkennen in Johansson. Met zijn blower-Corvette noteerde de Zweed een tijd van 6,102 seconden. Ondanks dat de wedstrijd voor Koper daarmee over was mocht de man uit Heemskerk tevreden zijn. Vier van de vijf runs waren sneller dan zijn oude persoonlijke record van 6,62 seconden, met 6,573 seconden als voorlopig hoogtepunt. Nog belangrijker was dat de schakelproblemen waren opgelost en de auto daarmee ook veel constanter was geworden. Koper kijkt dan ook met veel vertrouwen uit naar de vijfde en laatste race van het FIA Europees Kampioenschap. Deze wordt gehouden van 11 tot en met 13 september op de Engelse baan van Santa Pod.

  Overigens werd in Hockenheim nog een stukje Pro Mod-geschiedenis geschreven. Met een tijd van 6,096 seconden doorbrak Mats Eriksson als eerste Pro Mod in Europa de magische 6,1 seconden barrière.
  Tekst: Remco Scheelings
movingthingsforward