David Vegter ook bij Sweden Internationals weer goed voor record
Monday 17 June 2013
 • Tierp, 17 juni 2013 - Na zijn runner-up positie bij de Main Event heeft MPM-coureur David Vegter tijdens de Sweden Internationals opnieuw aangetoond bij de Europese top in de zwaarbevochten Pro Modified klasse te behoren. In de kwalificatie verbeterde Vegter met 6,052 seconden voor de zoveelste keer zijn persoonlijk record om vervolgens in 6,08 seconden tot de kwartfinales door te dringen. Tyre shake maakte daarin een voortijdig einde aan het sterke optreden van de Nederlander in zijn '67 Camaro. De MPM-piloot staat na twee wedstrijden op een uiterst fraaie tweede plaats in het FIA Europees Kampioenschap Pro Modified.

  Na de voor David Vegter zo succesvol verlopen aftrap op Santa Pod, waar de MPM-piloot met nieuwe persoonlijke records tot de finale wist door te dringen, was het fraaie dragrace-complex van Tierp Arena, een kleine honderd kilometer boven Stockholm, de tweede stop voor de deelnemers aan het FIA Europees Kampioenschap Drag Racing. De Pro Modified klasse kent traditioneel in Scandinavië veel en uiterst snelle deelnemers en met 25 inschrijvers beloofde de kwalificatie voor de Sweden Internationals al een strijd op zich te worden.

  De eerste kwalificatierun op vrijdag liep echter voor Vegter Pro Mod Racing anders dan gedacht. "Na de burn out lag er wat vloeistof op de baan. Men dacht dat het olie was en dus moesten we de auto afzetten en mochten niet starten", aldus Vegter. Als snel bleek het om de brandstof methanol te gaan en dus was rijden geen probleem geweest. De eerste poging was echter verkeken en daarmee kwam het voor die eerste dag aan op run nummer twee. Meteen na de start kreeg de Camaro last van tyre shake, maar Vegter trok door en revancheerde zich met een 6,23 seconden, goed voor een voorlopige zevende kwalificatiepositie.

  De derde run op zaterdagochtend leverde opnieuw tyre shake op, maar in de vierde en laatste kwalificatierun vielen de puzzelstukjes in elkaar. In een strakke run kwam er een 6,052 seconden op het scorebord, alweer een verbetering van het sinds Santa Pod staande persoonlijk record van 6,093 seconden. Daarmee stond de MPM-piloot op een fraaie zesde plaats in het uit 25 combinaties bestaande extreem sterke veld.

  Op basis van de kwalificatie-uitslag moest Vegter het in de eerste eliminatieronde opnemen tegen de gevaarlijke outsider Jan Gunnarsson. Met 6,08 seconden dook de MPM-Camaro opnieuw onder zijn oude persoonlijk record en liet de Zweed kansloos. In de kwartfinale was Mattias Wulcan de volgende tegenstander van Vegter en omdat de snelle Zweed, die in de kwalificaties al onder de zes seconden was gedoken, in de eerste eliminatieronde met 6,00 seconden sneller was geweest dan de Nederlander, had Wulcan lane choice en moest Vegter in de mindere linkerbaan starten. Wat al een beetje gevreesd werd gebeurde dan ook, op precies dezelfde plaats waar al diverse andere deelnemers kort na de start in de problemen waren gekomen, kreeg Vegter tyre shake en maakte de Camaro een flinke zwaai naar links en rechts. Om niet nog verder in de problemen te komen, moest Vegter van het gas en zag Wulcan aan de horizon verdwijnen.

  Met zijn plaats in de kwartfinale veroverde Vegter voldoende punten om zijn tweede positie in de titelstrijd achter regerend kampioen Michael Gullqvist te behouden. Een keurige prestatie van de MPM-piloot die in zijn tweede volle Pro Mod seizoen duidelijk tot de absolute Europese top is gaan behoren en door de concurrentie niet meer als outsider voor de overwinning en titel wordt gezien.

  Op de volgende wedstrijd hoeft Vegter Pro Mod Racing niet lang te wachten. De derde ronde van het FIA Europees Kampioenschap Drag Racing staat namelijk al op de kalender voor 5 tot en met 7 juli in het Finse Alastaro. Vorig jaar kwam de MPM-combinatie niet bij de Finse wedstrijd van het FIA EK in actie en dus is alles nieuw voor Vegter en zijn team. Alastaro staat bekend als een moeilijk in te schatten baan, het ene jaar snel en het jaar daarop is de grip soms ver te zoeken. Voor Vegter Pro Mod Racing wordt het dus afwachten welke omstandigheden ze in het verre Finland gaat aantreffen, maar één ding is zeker, die tweede plaats in het FIA EK gaat met hand en tand verdedigd worden.
  Tekst & foto's: Remco Scheelings
movingthingsforward