Glorieuze overwinning voor Marc Meihuizen in Alastaro
Monday 08 July 2013
 • Alastaro, 8 juli 2013 - MPM-coureur Marc Meihuizen heeft de derde wedstrijd van het FIA Europees Kampioenschap Pro Modified op zijn naam geschreven. In het Finse Alastaro was Meihuizen met zijn door Joeri Woudenberg getunede '68 Pontiac Firebird tijdens de eliminaties in alle opzichten de snelste man van de dag en boekte daarmee de eerste FIA EK-overwinning uit zijn carrière. De in Alastaro traditionele onderdompeling van de winnaar in een vat water had Meihuizen er graag voor over. "Helemaal gaaf is dit. Alle runs hebben we gewonnen op eigen kwaliteiten en niet door pech van anderen. Super", keek de MPM-piloot dan ook op zijn eerste zege terug, die hem ook nog eens op de tweede plaats in de tussenstand van het kampioenschap bracht.

  Gezien de resultaten in de afgelopen jaren was het niet de vraag of Marc Meihuizen een wedstrijd in het FIA Europees Kampioenschap Drag Racing zou gaan winnen, maar wanneer. De eerste twee races van dit seizoen toonde de J.W.R. Racing combinatie met een eerste 5-secondenrun en hoge kwalificatieposities al zijn snelheid, maar gooide domme pech bij de eliminaties roet in het eten. Bij de derde wedstrijd in het Finse Alastaro vielen de puzzelstukjes in elkaar en reed Meihuizen met zijn door Joeri Woudenberg getunede '68 Pontiac Firebird naar een afgetekende zege.

  De eerste FIA EK-overwinning voor de MPM-piloot krijgt nog meer betekenis, gezien de moeilijke omstandigheden waaronder deze werd behaald. De baan van Alastaro was opnieuw uiterst verraderlijk, waardoor het optimaal tunen van de auto een hachelijke zaak was en er ook van de coureur bijzonder veel gevraagd werd. "De kwalificaties leken helemaal nergens op, zo slecht was de baan. In de eerste run eindigde ik in de baan van Mattias Wulcan en hij in die van mij. De tweede run leek meer op driften en de derde run bleef ik dan wel recht, maar had ik 400 meter wielspin. De vierde run was al na 0,3 seconde volledig up in smoke", blikte Meihuizen terug. Met een vierde kwalificatieplaats was de MPM-piloot de hoogst geklasseerde Nederlander en moest het in de kwartfinale van de eliminaties opnemen tegen zijn MPM-collega David Vegter.

  "Wij kozen voor de rechter baan. David en ik moesten allebei diverse keren door gripverlies van het gas, maar uiteindelijk kreeg ik net iets meer snelheid in de auto en ging als eerste over de finish", aldus Meihuizen over de lastige eerste ronde. Crewchief Joeri Woudenberg had echter genoeg aan deze informatie om de set-up voor de volgende ronde te bepalen en dat was nodig ook, want in de halve finale wachtte regerend Europees kampioen Michael Gullqvist. In een prachtige 6,08 seconden liet Meihuizen de Zweed ver achter zich en stond zo in de finale tegen Mats Eriksson, de volgende snelle Zweed. Ook die was echter kansloos tegen de ontketende MPM-piloot. Met een betere reactietijd nam Meihuizen bij de start al een voorsprong, om in een op dat moment voor deze baan ongekende 6,03 seconden als winnaar de finish te passeren. Daarmee was de eerste FIA EK-overwinning voor Meihuizen en zijn J.W.R. Racing '68 Firebird een feit.

  "Voor de halve finale en finale hebben we veel vermogen en koppeling uit de auto gehaald, om zo zonder wielspin bij de start weg te kunnen komen. Die 6,03 seconden was echt het absolute maximum op dat moment voor deze baan. Het is prachtig dat Joeri dat voor elkaar krijgt en niet voor een veilige 6,2 kiest, maar ook echt voor het maximale, de winst gaat", waarmee Meihuizen de essentiële rol van zijn crewchief en team nogmaals onderstreepte. Op de zege viel dan ook niets af te dingen, want in de eliminaties hadden Meihuizen en zijn MPM-Pontiac de concurrentie op zowel reactietijden als eindtijden ruimschoots afgetroefd. "We hebben geen run cadeau gekregen door pech of rood licht van anderen, dus dat voelt extra goed." Toch beleefde het team kort voor de finale nog een angstig moment. Om de motor te kunnen starten, moet er benzine via de injector naar binnen worden gespoten. Bij het opstarten voor de finale schoot de dop van de benzinefles echter via de injector naar binnen. Een poging om de dop te pakken mislukte. "Ik zag de arm van Joeri in de injector verdwijnen en hem vervolgens een plens benzine naar binnen gooien, waarop de motor gelukkig toch startte", kon Meihuizen achteraf om het incident lachen. Overigens kwam de plastic dop na zijn weg door de blower en motor in minuscule stukjes via de uitlaat weer naar buiten.

  Als winnaar werd Meihuizen, zoals in Alastaro traditie is, ondergedompeld in een vat water, een ritueel dat de MPM-piloot er dit keer graag voor over had. "Dit is zo mooi, helemaal gaaf. Niets cadeau krijgen en zo winnen. De nieuwe motor doet het gewoon super en in drie wedstrijden al tot dit resultaat komen, zegt wel iets. Als er geen gekke dingen gebeuren, kunnen we het Michael Gullqvist nog moeilijk maken. Hij vindt een sterke concurrentie alleen maar leuk, want dat betekent dat hij ook weer een stapje extra moet zetten. We gaan in ieder geval proberen hem nu in te halen", aldus Meihuizen alweer vooruitkijkend naar de volgende races.

  Met zijn zege is MPM-piloot Meihuizen nu na drie wedstrijden opgeklommen naar de tweede plaats in het FIA Europees Kampioenschap Pro Modified. De achterstand op de Zweedse lijstaanvoerder Gullqvist bedraagt weliswaar 96 punten, maar met nog drie wedstrijden te gaan, kan er nog veel moois gebeuren. De volgende wedstrijd van het FIA Europees Kampioenschap Drag Racing is van 9 tot en met 11 augustus als op Hockenheim de vermaarde NitrOlympX worden verreden.
  Tekst: Remco Scheelings
movingthingsforward