Halve finale voor David Vegter bij NitrOlympX op Hockenheim
Monday 12 August 2013
 • Hockenheim, 12 augustus 2013 - MPM-coureur David Vegter heeft tijdens de NitrOlympX op Hockenheim met een plaats in de halve finale opnieuw uitstekend gescoord. Toch was het een weekend met ups en downs voor de Nederlander. "Als geheel was het evenement super, maar voor ons in sportief opzicht had er meer ingezeten. Door drie mislukte kwalificatieruns liepen we een beetje achter de feiten aan. In de halve finale moest ik daarom op reactietijd winst pakken, maar was te vroeg weg en trok rood", aldus Vegter terugkijkend op de vierde ronde van het FIA Europees Kampioenschap Pro Modified.

  De 28ste editie van de NitrOlympX op de Rico Anthes Quartermile van de Hockenheimring gaat de boeken in als één van de beste ooit. Een uitstekend geprepareerde baan, een soepel lopend programma, een goede organisatie, spannende wedstrijden en mooi weer, maakten de door ruim 60.000 toeschouwers bezochte Duitse ronde van het FIA Europees Kampioenschap tot een meer dan geslaagd evenement.

  Na de motorschade bij de vorige wedstrijd in Finland, was er door de mannen achter Vegter Pro Mod Racing hard gewerkt om op Hockenheim weer 100% voorbereid aan de start te staan. De eerste eliminatieruns verliepen echter allerminst soepel en met drie keer tyreshake stond Vegter, met nog één poging te gaan, nog niet bij de eerste acht die door mochten naar de eliminaties. "Er was iets met de ontsteking, maar omdat er in de eerste twee runs ook nog andere dingen niet goed gingen, wisten we dat pas na de derde run zeker. De motor was daardoor zo agressief, dat we het vermogen niet getemd kregen en in wezen over de banden heen rolden, met tyreshake als gevolg. Achteraf heeft dit ook al in Finland gespeeld en is het de oorzaak dat daar de motor sneuvelde", aldus Vegter. In de vierde kwalificatierun moest het dan gebeuren en tot opluchting van het team snelde de MPM-piloot in zijn laatste poging naar 6,317 seconden, goed voor de zevende kwalificatiepositie. "Probleem is alleen dat je eigenlijk pas op dat moment een basis hebt van waaruit je kunt gaan tunen. Je begint dus met een flinke achterstand op de rest aan de eliminaties", aldus Vegter, alweer vooruitkijkend naar de zondag.

  In de kwartfinale van de eliminaties moest Vegter het, net als op Alastaro, opnemen tegen zijn MPM-collega Marc Meihuizen. Waar in Finland de winst naar Meihuizen ging, waren de rollen in Duitsland omgedraaid. Meihuizen verloor kort na de start grip, terwijl Vegter met 6,24 seconden weer een stapje sneller was en zich daarmee probleemloos voor de halve finale plaatste. "Tegen het eind hadden we te weinig koppeling, waardoor ik snelheid miste. De tijd viel daarmee iets tegen", aldus Vegter over de onderlinge MPM-confrontatie. In de halve finale wachtte met Mattias Wulcan, de Zweed die zich in de kwartfinale al had verbeterd tot 6,06 seconden, opnieuw een zware tegenstander. "Ik wist dat ik op de lichten mijn winst moest pakken, want op pure snelheid zou het door de gemiste runs moeilijk worden. Je bent dan echter zo scherp, dat je overal op reageert. Dat gebeurde dus en ik weet ook niet eens meer waarop", blikte Vegter op de halve finale terug. Het gevolg was een rood licht en daarmee waren de NitrOlympX voor Vegter over. Met een halve finaleplaats scoorde de MPM-piloot echter uitstekend en staat nu vierde in de tussenstand van het FIA Europees Kampioenschap, waarbij de runner-up positie nog binnen bereik is. "Het was een leuk weekend en een supergoed geregeld evenement. Petje af voor de organisatie, want alles liep perfect. Sportief had ik op iets meer gehoopt, maar omdat we pas na de laatste kwalificatierun aan een echte set-up konden gaan werken, liepen we te ver achter."

  Veel tijd om bij te komen is er niet want van 23 tot en met 25 augustus staat met de Scandinavian Internationals op Tierp Arena alweer de volgende ronde van het FIA Europees Kampioenschap op het programma. In Zweden komt met 31 auto's het sterkste Pro Mod veld van het jaar aan de start.
  Tekst & foto's: Remco Scheelings
movingthingsforward