Marc Meihuizen met persoonlijk record tweede in kwalificatie Tierp Arena
Monday 26 August 2013
 • Tierp (Zweden), 26 augustus 2013 - Nadat MPM-coureur Marc Meihuizen op Santa Pod de concurrentie al versteld deed staan met een 5,913 seconden, was het tijdens de Scandinavian Internationals op Tierp Arena opnieuw raak. In de derde kwalificatierun snelde Meihuizen met zijn MPM Pontiac Firebird naar een nieuw persoonlijk record van 5,905 seconden, goed voor een prachtige tweede kwalificatiepositie in het uit 32 deelnemers bestaande veld. In de eliminaties zat het de Nederlander niet mee, maar ondanks dat hij in de achtste finales werd uitgeschakeld, bezet de MPM-piloot nog altijd de derde plaats in het FIA Europees Pro Modified Kampioenschap.

  De vijfde wedstrijd van het zes races omvattende FIA Europees Kampioenschap Drag Racing werd verreden op Tierp Arena, algemeen erkend als de snelste baan van Europa. Met maar liefst 32 deelnemers was de Pro Modified klasse tijdens deze Scandinavian Internationals extreem sterk bezet. Op vrijdag, de eerste kwalificatiedag, vielen de tijden over de gehele linie nog wat tegen. Marc Meihuizen bleef bij zijn eerste poging steken bij 6,32 seconden, maar verbeterde zich in de middag (ondanks dat de MPM-piloot in zijn run één keer van het gas moest) tot 6,18 seconden. Daarmee stond Meihuizen in het extreem competitieve veld na dag één op een nette zesde plaats.

  Op de tweede dag gingen de tijden zoals verwacht snel omlaag. Voor de volgepakte tribunes van Tierp Arena knalde Meihuizen in zijn derde poging naar een prachtige 5,905 seconden! Daarmee verbeterde de MPM-piloot niet alleen zijn eerder dit jaar op Santa Pod gereden persoonlijk record van 5,913 seconden, ook doorbrak de J.W.R. Racing '68 Firebird opnieuw de voor Pro Mods magische 6-secondenbarrière en sprong de Nederlander naar de eerste kwalificatiepositie! Omdat Meihuizen de Pontiac nog moest corrigeren en de run dus nog niet eens volledig recht was, zat er nog meer in, zeker toen terug in de pits door tuner Joeri Woudenberg de computerdata werden bekeken. In de vierde en laatste poging verscheen er met 5,96 seconden voor de tweede keer op rij een 5 seconden op het bord, een teken dat de juiste set-up voor de snelle baan van Tierp Arena gevonden was. Omdat regerend kampioen Michael Gullqvist zijn tijd nog wist te verbeteren, zakte Meihuizen één plaatsje en sloot met zijn 5,905 seconden de kwalificatie als tweede (!) van de 32 deelnemers af.

  Voor de eliminaties betekende dit dat de MPM-piloot het in de achtste finales moest opnemen tegen Norbert Kuno die met 6,32 seconden was blijven steken op de vijftiende kwalificatiepositie. Kort voor de start bleek de Duitser een probleem te hebben en werd zijn plaats ingenomen door Urban Johansson, de Zweed die zijn kwalificatie volledig zag mislukken, maar al 5,8-secondenruns heeft gereden en de eerder dit jaar op Tierp Arena gereden FIA EK-wedstrijd op zijn naam schreef. In een spannende en gelijk opgaande run passeerde Johansson de finishlijn in 6,190 seconden, normaal gesproken een tijd waarmee Meihuizen, gezien zijn eerdere prestaties, geen probleem zou moeten hebben. Maar omdat de Nederlander bleef steken op 6,195 seconden, kwam zijn Scandinavian Internationals avontuur tot een voortijdig einde en was er dus geen mogelijkheid meer om zijn fraaie kwalificatiepositie en snelle tijden in een mooie klassering om te zetten.

  Ondanks zijn voortijdige uitschakeling staat de MPM-piloot met nog één wedstrijd te gaan nog altijd op een keurige derde plaats in de tussenstand van het FIA Europees Pro Modified Kampioenschap. De afsluitende wedstrijd van deze titelstrijd wordt verreden van 6 tot en met 8 september op de Engelse baan van Santa Pod Raceway. Meihuizen zal daar met zijn J.W.R. Racing Pontiac opnieuw onder de 6 seconden willen duiken en gezien zijn eerder gereden tijden mikt het MPM-team nu op een 5,8 seconden. Daarnaast zou natuurlijk een herhaling van de overwinning op Alastaro een mooie afsluiting van het seizoen betekenen.
  Tekst & foto's: Remco Scheelings
movingthingsforward