Martijn de Haas strandt in kwalificaties Scandinavian Internationals
Monday 27 August 2012
 • Tierp, 27 augustus 2012 - Martijn de Haas is er op het Zweedse Tierp Arena niet in geslaagd zich te plaatsen voor de eliminaties van de Scandinavian Internationals. In de kwalificaties bleef De Haas in het met maar liefst twintig rijders extreem sterk bezette Super Twin-veld steken op een veertiende plaats. In de vierde kwalificatierun leek de MPM-coureur op weg naar een forse tijdsverbetering, die wellicht goed zou zijn geweest voor plaatsing, maar kort voor het einde viel het vermogen weg waardoor een snelle tijd er niet meer inzat.

  De Scandinavian Internationals, de vijfde ronde van het UEM Europees Kampioenschap Drag Racing, werd verreden op Tierp Arena, het moderne dragrace-complex een kleine honderd kilometer boven Stockholm. Van de motorklassen was Super Twin, de klasse waar MPM-coureur Martijn de Haas in uitkomt, met maar liefst twintig rijders extreem sterk bezet. Zeker omdat slechts de beste acht door zouden gaan naar de op zondag te verrijden eliminaties.

  Het begin voor het team van De Haas Brothers was hoopgevend, want in de eerste run kwam er een tijd van 7,31 seconden op de klokken, waarbij de motor keurig recht ging en over de volle kwartmijl goed bleef doortrekken. De tweede run op vrijdagmiddag leverde met 7,70 seconden geen tijdsverbetering op, waardoor De Haas de eerste kwalificatiedag op een negende plaats afsloot. Daarmee stond de MPM-coureur op het randje van de eliminaties en met goede hoop op een flinke tijdsverbetering, lagen er zeker kansen.

  De derde kwalificatierun op zaterdagochtend moest echter wegens een probleem met de brandstofpomp al voor de start worden afgebroken. Omdat diverse andere rijders hun tijden wel hadden verbeterd, moest het voor De Haas dus in de vierde en laatste kwalificatierun gebeuren. Na een goede start leek de MPM-Harley op weg naar een uitstekende tijd, totdat kort voor de finish het vermogen wegviel. De tijd bleef daardoor steken op 7,52 seconden. Met de 7,31 seconden van de vrijdag belandde De Haas in het twintig rijders tellende veld op een veertiende plaats, uiteraard niet de plaats en tijd waarop het team vooraf gemikt had. De laatste paar meters van de laatste run maakten nu het verschil van een nieuw persoonlijk record en wellicht plaatsing voor de eliminaties, of op zondag met lege handen vanaf de tribunes toekijken.

  De volgende en laatste wedstrijd van het UEM Europees Kampioenschap wordt verreden van 7 tot en met 9 september, als op het Engelse Santa Pod Raceway de European Finals op het programma staat. Het team van De Haas Brothers is zeker van plan het seizoen daar met een hoogtepunt te besluiten.
  Tekst & foto's: Remco Scheelings
movingthingsforward