Mixed feelings voor MPM Dr. Power stage V in 2012
Wednesday 17 October 2012
 • Oktober 2012 - MPM Dr. Power stage V kan terugkijken op een seizoen met hoogte- en dieptepunten. In Montfoort mocht met een derde plaats voor het eerst het podium worden beklommen, terwijl de vierde plaats in Putten en de zesde bij de afsluitende wedstrijd in Bakel ook tot de hoogtepunten mochten worden gerekend. Helaas werd het team, vooral in het begin van het seizoen, ook geplaagd door serieuze motorschades, waarbij de derde plaats in Montfoort met een flinke schade ook een keerzijde kende. Komende winter staat voor MPM Dr. Power stage V dan ook in het teken van het verhogen van de betrouwbaarheid.

  Het seizoen 2012 begon voor MPM Dr. Power stage V met de twee niet voor het kampioenschap meetellende wedstrijden in Zwolle en Ahoy. In Zwolle werd beslag gelegd op een keurige vijfde plaats, maar bleek er ook veel schade te zijn ontstaan. Drie drijfstangen, een zuiger en de kop waren kapot, vermoedelijk omdat er bij het starten van de motor iets mis was gegaan. Nog net op tijd voor de wedstrijd in Ahoy was de BMW/Ford-combinatie hersteld en stond MPM Dr. Power stage V er weer netjes bij. Lange tijd leek het in Ahoy goed te gaan, maar bijna bij de Full Pull-lijn ging het toch nog mis. Een paar steekvlammen uit de motor deden het ergste vermoeden en inderdaad bleek een gesmolten zuiger, een kromme drijfstang en een gat in de kop het kostbare resultaat van de goede run. Dat was natuurlijk niet de start van het seizoen 2012 waarop MPM Dr. Power stage V gehoopt had.

  Meer
  Stroe was de eerste echte wedstrijd voor MPM Dr. Power stage V in 2012. Maar helaas was het eindresultaat gelijk aan dat van Zwolle en Ahoy. Op het moment dat MPM Dr. Power stage V namelijk de vlag passeerde was er witte rook zichtbaar en een snelle inspectie maakte meteen duidelijk dat er iets flink mis was. Op het carter waren enkele bulten voelbaar, een slecht teken. Bij het openmaken van de motor bleken er twee zuigers volledig aan stukken te zijn. Verder één gebroken en diverse beschadigde drijfstangen en een hoop aluminium splinters. De oorzaak lag vermoedelijk in het feit dat de inhoud van het carter niet toereikend was om de lagers te kunnen smeren. De wedstrijd in Stroe was de eerste wedstrijd met de nieuwe blower op een 100-meter baan waardoor dit euvel zich pas daar voor het eerst openbaarde. De koppen en het onderblok bleken gelukkig niet beschadigd te zijn en na vele uren werk stond MPM Dr. Power stage V een paar weken later in Made weer als nieuw aan de start.

  Weg omhoog
  Made was een extra belangrijke wedstrijd omdat hoofdsponsor MPM dit evenement had uitgekozen om zijn relaties kennis te laten maken met de sport en de twee door MPM gesponsorde combinaties. In een grote VIP-tent werden de relaties getrakteerd op eten, drinken en optredens van artiesten. Het werd in alle opzichten een meer dan geslaagde dag. Als negende van de tien aanwezige combinaties mocht MPM Dr. Power stage V voor de sleepwagen plaatsnemen en legde beslag op een keurige zevende plaats. En wellicht minstens zo belangrijk, er was geen schade en dus leken de problemen onder controle. Deze positieve lijn werd bij de volgende wedstrijd in Oudenhoorn doorgetrokken, want al was de negende plaats dan niet het resultaat waarop gehoopt was, opnieuw was MPM Dr. Power stage V schadevrij gebleven en kon er gewerkt gaan worden aan een set-up waarmee ook hogere klasseringen binnen bereik kwamen.

  Vierde
  En dat gebeurde dan ook meteen in Putten, nota bene traditioneel één van de meest aansprekende wedstrijden van het seizoen. Als vijfde mocht MPM Dr. Power stage V voor de sleepwagen plaatsnemen en kwam pas stil te staan bij een afstand van maar liefst 101,45 meter. Omdat geen van de vijf volgende combinaties deze afstand wist te overtreffen, legde MPM Dr. Power stage V beslag op plaats vier en viel daarmee maar net buiten het podium. Een prachtige prestatie en een flinke sprong voorwaarts ten opzichte van alle eerdere wedstrijden in 2012.

  Podium
  De volgende wedstrijd in Montfoort werd er één met gemengde gevoelens. Opnieuw stonden er tien combinaties in de Two Wheel Drive klasse aan de start en in een fraaie Full Pull wist MPM Dr. Power stage V met nog vier andere combinaties tot de Pull Off door te dringen. Op zich al een mooie prestatie, maar het team had het beste voor het eind bewaard. Als eerste mocht MPM Dr. Power stage V in de Pull Off een afstand neerzetten en bracht de sleepwagen tot 98,85 meter, een afstand waar slechts twee andere combinaties overheen gingen. Daarmee dus een prachtige derde plaats en voor het eerst stond MPM Dr. Power stage V op het podium. Maar er was ook een keerzijde, want kort voor het einde van de Pull Off-run was de motor stilgevallen en bij inspectie bleek er serieuze schade. De klepbediening was krom en opnieuw een gebroken drijfstang.

  Goed slot
  Met een verhoogde oliedruk en nieuwe lagers en drijfstangen stond MPM Dr. Power stage V in Bakel alweer aan de start voor de laatste wedstrijd van het seizoen 2012. Opnieuw werd met een probleemloze Full Pull de finale gehaald. Daarin trok MPM Dr. Power stage V de sleepwagen naar een keurige afstand van 90,93 meter, in het sterke veld goed voor een mooie zesde plaats. Met twee sterke en schadevrije runs was Bakel waarmee een goede afsluiting van het seizoen.

  Mixed feelings
  Terugkijkend op 2012 overheersen er bij MPM Dr. Power stage V toch gemengde gevoelens. Te vaak werd er schade gereden en moest er veel gesleuteld worden aan de motor. Het team hoopt dan ook komende winter de motor betrouwbaarder te maken zodat niet na elke wedstrijd bij nul moet worden begonnen. Daarmee moet MPM Dr. Power stage V zich volgend jaar meer kunnen focussen op de banen, de balans, de afstelling en uiteindelijk de winst. In januari 2013 hoopt het team in Zwolle van start te gaan met een betere, sterkere en misschien nog mooiere MPM Dr. Power stage V. De teamleden willen hierbij alle sponsoren en supporters hartelijk bedanken voor de steun en support in 2012.
  Tekst: Remco Scheelings
movingthingsforward