MPM-coureur Marc Meihuizen ziek van Alastaro-deceptie
Tuesday 08 July 2014
  • Alastaro (Finland), 8 juli 2014 – De tweede ronde van het FIA Europees Kampioenschap Drag Racing is voor MPM-coureur Marc Meihuizen op een totale deceptie uitgelopen. De baan van het Finse Alastaro gaf zo weinig grip, dat bijna alle deelnemers hun runs zagen mislukken. Zo ook Meihuizen met zijn meer dan 3.000 pk sterke ’68 Firebird Pro Modified-bolide. De nummer één van Santa Pod en leider in de tussenstand van het kampioenschap viel daardoor met een negende plaats in deze loterij zelfs buiten de eliminaties. De MPM-piloot was dan ook furieus. “Het is werkelijk schandalig. Als teams doen wij er alles aan om met het beste materiaal aan de start te verschijnen en dan krijg je dit soort banen voorgeschoteld. Er was totaal geen grip en men mag blij zijn dat er geen ongelukken gebeurd zijn. Een belachelijke vertoning waar de FIA-officials hadden moeten ingrijpen. Onaanvaardbaar!”

    Na zijn sterke optreden bij ‘Round 1’ op Santa Pod en zijn zege tijdens de Finse FIA EK-ronde vorig jaar, ging MPM-coureur Marc Meihuizen vol goede moed als aanvoerder in de tussenstand van het kampioenschap richting Alastaro. De Finse baan was enige tijd geleden van een nieuwe toplaag voorzien en daarmee mooi vlak. Er is echter een langdurige en intensieve preparatie of een aantal wedstrijden nodig voordat een vernieuwde baan voldoende grip biedt voor de vele duizenden pk’s die de auto’s uit het FIA Europees Kampioenschap nu eenmaal produceren. En helaas was dat in Alastaro niet het geval. Het nieuwe asfalt bood totaal geen grip waardoor ontelbare runs in rookkolommen van doorspinnende banden, of zelfs gevaarlijke glijpartijen eindigden. Meihuizen, op Santa Pod met een 5,9 seconden nog goed voor de eerste kwalificatiepositie, kwam nu in vier pogingen niet verder dan 7,20 seconden, terwijl de Zweed Mattias Wulcan aan een Pro Mod-onwaardige 6,25 seconden voldoende had om de ‘poleposition’ voor zich op te eisen. Extra zuur was dat Meihuizen met zijn tijd zelfs op een negende positie eindigde en zich niet voor de eliminaties plaatste.

    De MPM-piloot stak zijn ongenoegen dan ook niet onder stoelen of banken. “Schandalig en volstrekt belachelijk. We hebben al het vermogen eruit gehaald, lagere toeren, bijna geen koppeling, nauwelijks ontsteking en nog spinden de banden al na vijf meter door. In twee had ik nog wielspin en met ruim 200 km/u brak de auto aan alle kanten uit. Zelfs in de burn out was het nog een probleem om recht te blijven. Er was gewoon nul grip. We hebben ons uiterste best gedaan, maar hier was niet op te rijden. Als teams investeren we veel tijd en geld om de sport naar een hoger niveau te tillen en dan krijg je zo’n baan voorgeschoteld. Onaanvaardbaar en ook onacceptabel dat de FIA, die er met waarnemers is, niets doet en niet ingrijpt. Wat is dan nog de toegevoegde waarde daarvan? De sport doet zo ook zijn sponsors tekort. Door deze vertoning zijn mijn kampioenschapskansen ook meteen om zeep geholpen. Ik ben hier echt ziek van. Gelukkig heb ik geen schade, maar men mag blij zijn dat er geen ongelukken zijn gebeurd”, was dan ook de begrijpelijke reactie van een zowel in de organisatoren, baanpreparateurs als FIA zwaar teleurgestelde Meihuizen.

    Hoewel Meihuizen er voorlopig nog niet aan wil denken, is de volgende ronde van het FIA Europees Kampioenschap Drag Racing van 8 tot en met 10 augustus op het Duitse circuit van de Hockenheimring, twee weken later gevolgd door de wedstrijd in het Zweedse Tierp.
    Tekst: Remco Scheelings
movingthingsforward