MPM Pro Mods mogen weer los
Friday 17 May 2013
 • Delft, 17 mei 2013 - Na een lange winterstop is het dan eindelijk weer zover. Over een week gaat op Santa Pod Raceway met The Main Event het FIA Europees Kampioenschap Drag Racing van start. In de Pro Modified klasse is MPM International Oil Company door de deelname van Marc Meihuizen en David Vegter weer prominent aanwezig. Meihuizen was vorig jaar met een vierde plaats de hoogst geklasseerde Nederlander in het FIA EK, terwijl Vegter van zich deed spreken met onder andere een runner-up positie bij de European Finals op datzelfde Santa Pod. Het MPM-duo is erop gebrand de fraaie prestaties van vorig seizoen zelfs nog te verbeteren.

  De Main Event op Santa Pod Raceway vormt traditioneel de aftrap van het FIA Europees Kampioenschap Drag Racing. Na Engeland reist 'het snelste circus van Europa' naar Tierp Arena in Zweden om via Alastaro (Finland), het Duitse Hockenheim en opnieuw Tierp Arena, weer terug te keren naar Santa Pod voor de European Finals. Niet alleen belooft het in alle klassen een spannende titelstrijd te worden, met het nieuwe asfalt op zowel Santa Pod als Hockenheim lijken de baanproblemen eindelijk te zijn opgelost. Wees dus niet verbaasd als aan het eind van het seizoen alle Europese records weer scherper zijn gesteld.

  De Pro Modified klasse kent ook dit jaar weer de sterkste bezetting van alle categorie├źn waarin een FIA Europees Kampioenschap wordt afgewerkt. Net als vorig seizoen verdedigen Marc Meihuizen met zijn fraaie '68 Pontiac Firebird en David Vegter met zijn minstens zo mooie '67 Camaro de kleuren van MPM International Oil Company. De van een spectaculair design voorziene machines stalen vorig jaar al de show en dat zal dit seizoen niet anders zijn. Meihuizen kende vorig jaar een paar keer pech, maar eindigde desondanks als beste Nederlander op een keurige vierde plaats in de eindstand van het kampioenschap. Toch was de eerstejaars MPM-piloot niet tevreden, want zonder deze domme pech hadden snellere tijden en een nog hogere positie in het kampioenschap er zeker ingezeten. Vegter was de revelatie van het seizoen en pakte tijdens de European Finals op Santa Pod zelfs de runner-up positie, waardoor de MPM-piloot naast regerend Europees kampioen Michael Gullqvist op het podium mocht plaatsnemen.

  Terwijl Vegter vorig jaar, in tegenstelling tot Meihuizen, niet aan alle wedstrijden van het FIA EK kon deelnemen, zal het MPM-duo dat nu wel doen. Voor Meihuizen kan er echter nog een kink in de kabel komen. Ondanks dat alle benodigde motoronderdelen al eind vorig jaar werden besteld en betaald, was er tot voor twee weken nog niets ontvangen en lag de 3.000 pk sterke motor uit de Pontiac nog hulpeloos in onderdelen uit elkaar. Vorige week kwamen eindelijk alle onderdelen beetje bij beetje binnen, maar bleek de leverancier van de zuigerveren de verkeerde maat te hebben opgestuurd. Het team stelt momenteel alles in het werk om de juiste maat alsnog vanuit Amerika naar Nederland te krijgen, dan wel geleverde zuigerveren naar de juiste maat aan te passen, maar of dat met nog minder dan een week tot de Main Event gaat lukken, is de vraag.

  Het FIM Europees Kampioenschap Drag Bikes begint zijn seizoen pas bij de wedstrijd half juni op Tierp Arena in Zweden. Met vier wedstrijden telt deze titelstrijd twee races minder dan vorig jaar. Bij de motoren wordt MPM in de Super Twin klasse opnieuw vertegenwoordigd door het team van De Haas Brothers. Ondanks dat de Main Event niet meetelt voor het kampioenschap, heeft Martijn de Haas zich wel voor deze wedstrijd ingeschreven, om zo waardevolle testruns te kunnen maken en in Zweden nog beter voorbereid aan de titelstrijd te kunnen beginnen.

  De kwalificaties van de Main Event worden op zaterdag 25 en zondag 26 mei verreden, terwijl de eliminaties voor 'bank holiday' maandag 27 mei op het programma staan.

  Kalender FIA European Drag Racing Championship
  • 24-27 mei, Main Event, Santa Pod, Engeland
  • 13-16 juni*, Sweden Internationals, Tierp Arena, Zweden
  • 4-7 juli*, FHRA Nitro Nationals, Alastaro, Finland
  • 9-11 augustus*, NitrOlympX, Hockenheim, Duitsland
  • 22-25 augustus, Scandinavian Internationals, Tierp Arena, Zweden
  • 5-8 september*, European Finals, Santa Pod, Engeland

  * wedstrijd waar ook voor het FIM Europees Kampioenschap Drag Bikes wordt gereden
  Tekst: Remco Scheelings
movingthingsforward