MPM Super Twin-coureur Martijn de Haas balanceert in Hockenheim op grens van grip
Thursday 14 August 2014
 • Hockenheim (Duitsland), 11 augustus 2014 – Voor MPM-coureur Martijn de Haas was het bij de NitrOlympX op Hockenheim balanceren op de grens van grip en wielspin. Op de gladde baan van de Rico Anthes Quartermile zat de MPM-Harley in de kwalificatie met 7,08 seconden precies op het maximaal haalbare, zonder te vervallen in wielspin. In de kwartfinale van de eliminaties was het vermogen halverwege de run net teveel, waardoor de achterband begon door te draaien en De Haas met een minimaal verschil werd uitgeschakeld. “De grip was al niet best en daarbij veranderde de baan ook nog eens voortdurend. Dat alles maakte het wel heel lastig om in te schatten wat mogelijk was”, aldus Martijn de Haas.

  De derde en voorlaatste ronde van het FIM Europees Kampioenschap Drag Bikes werd verreden tijdens de prestigieuze NitrOlympX op de Hockenheimring. Helaas verkeerde de Rico Anthes Quartermile, de dragstrip van de Duitse Grand Prix-piste, in een niet al te beste conditie. De hitte maakte de situatie niet veel beter, waardoor al voor de kwalificatie duidelijk was dat snelle tijden moeilijk zouden worden. Voor MPM Super Twin-rijder Martijn de Haas een grote teleurstelling, want juist dit seizoen loopt de door zijn broer Joeri getunede MPM-Harley perfect en zet voortdurend snelle tijden op de klokken.

  De eerste kwalificatierun leverde voor De Haas met 7,35 seconden een gegeven de omstandigheden nette tijd op. In de tweede run verbeterde de MPM-coureur zich tot een uitstekende 7,08 seconden en besloot de eerste kwalificatiedag daarmee op plaats drie. Verbeteringen zaten er op dag twee voor De Haas niet meer in en daarmee stond hij voor de eliminaties als vierde geklasseerd. Het verschil met de nummer drie bedroeg echter slechts 0,003 seconden en met nummer twee 0,076 seconden.

  Dat betekende voor De Haas in de kwartfinale van de eliminaties een confrontatie met regerend kampioen Ronny Aasen. Bij de start was de MPM-coureur sneller weg en bleef daarna geruime tijd op gelijke hoogte met de snelle Noor. Halverwege de run werd het vermogen van de MPM-Harley teveel voor de baan en verloor de achterband tractie. Daarmee kon Aasen net genoeg afstand nemen om met een verschil van 0,2 seconden de winst te grijpen.

  “Het team heeft het echt fantastisch gedaan. Eigenlijk was bijna iedere run precies het op dat moment maximaal haalbare. Die 7,08 seconden was ook tegen het randje van wielspin en gripverlies. We zijn het hele weekend bezig geweest met het vermogen van de motor omlaag te brengen, zodat we grip zouden houden. Daarbij kwamen de afstellingen van Alastaro, de vorige race, wel van pas. Leuk is dat alleen niet. Daarnaast veranderde de baan ook nog continue en was het bij iedere run weer zoeken wat het beste spoor zou zijn. Een beetje geluk moest je dan ook wel hebben. In de finale was ik veel verder naar links gaan staan dan ik normaal zou doen. De start was goed, maar na 150 meter, toen de koppeling er vol inkwam, verloor de achterband grip. Erg jammer want er lagen zeker kansen. Bij de laatste wedstrijd op Santa Pod zullen de omstandigheden wat de baan betreft in ieder geval beter zijn. Dan gaan we weer voor echt snelle tijden, want de motor loopt goed en blijft heel”, aldus de alweer vooruitkijkende Martijn de Haas.
  Tekst & foto's: Remco Scheelings
movingthingsforward