MPM Super Twin-coureur Martijn de Haas naar halve finale op Santa Pod
Monday 09 September 2013
  • Santa Pod (Engeland), 9 september 2013 - MPM-coureur Martijn de Haas is op het Engelse circuit van Santa Pod Raceway bij zijn tweede wedstrijd van het seizoen meteen tot de halve finales doorgedrongen. In de kwalificaties was de MPM-Super Twin-rijder al goed voor een derde plaats, klopte in de kwartfinale titelkandidaat Job Heezen, maar schakelde in de halve finale zichzelf uit met een te vroege start. De wedstrijd op Santa Pod gaf daarmee de bevestiging van wat bij het debuut van de volledig vernieuwde MPM-Harley in Duitsland al bleek, namelijk dat zowel in snelheid als betrouwbaarheid grote stappen zijn gezet en er door het Haas Brothers team een goede basis is gelegd voor volgend seizoen.

    De European Finals op Santa Pod was de vierde en afsluitende ronde van het FIM Europees Kampioenschap Drag Bikes. Na het veelbelovende debuut van de volledig vernieuwde MPM Harley bij de NitrOlympX op Hockenheim, keken Martijn de Haas en zijn team uit naar deze alweer laatste wedstrijd van het seizoen. Naast een goed resultaat waren testmeters erg belangrijk en hoopte het MPM-team eigenlijk ook voor het eerst onder de 7 seconden te kunnen duiken.

    Na een 7,51 seconden in de eerste kwalificatierun, leverde run twee een veelbelovende 7,18 seconden en 200 mph op (322 km/u). Run nummer drie was zelfs goed voor 7,13 seconden, maar omdat de eindsnelheid nu 'slechts' 171 mph bedroeg, was duidelijk dat er nog wel wat van de tijd af moest kunnen. Met 7,37 seconden lukte dat in de laatste kwalificatierun niet, maar met vier runs op rij laag in de zeven seconden, was eens te meer duidelijk dat er ten opzichte van vorig jaar, waarin regelmatig runs door problemen vroegtijdig moesten worden afgebroken, veel gewonnen was. Daarnaast was de 7,13 seconden uit run drie ook nog eens goed voor een keurige derde kwalificatieplaats.

    In de kwartfinale van de eliminaties moest De Haas het daarmee opnemen tegen Job Heezen en dat riep bij de MPM-rijder gemengde gevoelens op. Uiteraard ging De Haas voor de winst, maar dan zou Heezen zijn uitgeschakeld en waren de kansen op de Europese titel voor zijn landgenoot en goede collega verkeken. De start was nog voor Heezen, maar al snel kwam de MPM-rijder langszij en passeerde in een winnende 7,25 seconden de finish. Daarmee stond De Haas in de halve finale, waarin Samu Kemppainen, de Finse nummer drie uit de titelstrijd van vorig jaar, zijn tegenstander was. Bij de start was de strijd al beslist, want wetende dat de Fin waarschijnlijk sneller zou zijn, wilde De Haas bij de start zijn voordeel pakken. De MPM-coureur was echter te vroeg weg en trok een rood licht, waardoor de winst automatisch aan Kemppainen verviel. De Fin zou later in de finale overigens ook de wedstrijd op zijn naam schrijven. Met 7,29 seconden noteerde De Haas echter opnieuw een tijd laag in de zeven seconden. Alle zes de runs tijdens de European Finals lagen daarmee tussen de 7,13 en 7,51 seconden en daarmee kon het Haas Brothers team op een constant weekend terugkijken. Alleen wat snelheid betreft had De Haas op iets meer gehoopt. 'ie eerste 6-seconden rijden valt toch niet mee en is moeilijker dan gedacht', aldus de MPM-rijder. Het Haas Brothers team heeft echter duidelijk aangetoond op de goede weg te zijn en die eerste 6-seconden, die komt dan volgend seizoen wel.
    Tekst & foto's: Remco Scheelings
movingthingsforward