MPM Super Twin-coureur Martijn de Haas verpulvert persoonlijk record [update 5-6-2014]
Thursday 29 May 2014
  • Santa Pod (Engeland), 27 mei 2014 - MPM-coureur Martijn de Haas heeft tijdens de eerste wedstrijd voor het FIM Europees Kampioenschap in de Super Twin klasse de absolute hoofdrol voor zich opgeëist. In een sport waar het om duizendsten van een seconde gaat, verpulverde De Haas met de door zijn broer Joeri getunede MPM Harley zijn persoonlijk record met ruim 0,3 seconden! Met een tijd van 6,787 seconden doorbrak De Haas tevens voor het eerst in zijn carrière de magische 7-secondengrens, pakte de tweede kwalificatiepositie en behoort in één klap tot de snelste Super Twin-rijders van Europa.

    Na de nodige technische problemen in de aanloopfase van hun Super Twin-project, besloot het De Haas Brothers team vorig jaar de MPM Harley flink onder handen te nemen en meer naar eigen inzicht op te bouwen. In Hockenheim maakte de nieuwe motor zijn debuut en ook tijdens de European Finals op Santa Pod waren de verbeteringen al zichtbaar. Zo werd het persoonlijk record dat nog stond op 7,06 seconden al benaderd en bleek de machine een stuk betrouwbaarder. Afgelopen winter werd de volgende stap gezet en werd onder andere de volledige bedrading vernieuwd. “Te vaak gebeurde het dat tijdens een run elektronische problemen optraden, dus alles opnieuw doen en netjes maken, was de enige afdoende oplossing”, aldus Joeri de Haas, de technische man achter rijder Martijn de Haas.

    Op Santa Pod moest tijdens Round 1, de eerste ronde van het FIM Europees Kampioenschap Drag Bikes, blijken of de nieuwe aanpassingen het gewenste effect zouden hebben. Naast meer betrouwbaarheid was één van de doelen voor dit jaar het doorbreken van de voor de Super Twin klasse magische 7-secondenbarrière. De eerste kwalificatierun op Santa Pod was goed voor een 8,09 seconden, terwijl run twee al een indicatie was voor wat er ging komen. Ondanks dat hij de run niet volledig kon doortrekken, zette Martijn de Haas een tijd van 7,11 seconden (182 mph) op het scorebord en kwam daarbij al in de buurt van zijn persoonlijk record. Bij de aanblik van de derde run was meteen duidelijk dat alle records aan flarden zouden gaan. De MPM Harley tilde bij de start het voorwiel op en De Haas zette dit pas weer neer ter hoogte van de finishlijn. Vol ongeloof waren alle blikken op het scorebord gericht, want daarop verscheen een tijd van 6,787 seconden bij een eindsnelheid van 207 mph (333 km/u). In plaats van met een paar duizendsten, was daarmee niet alleen de 7-seconden barrière ruimschoots geslecht, het betekende ook een verbetering van het persoonlijk record met maar liefst 0,3 seconden! Met deze tijd sprong De Haas naar de tweede kwalificatiepositie en behoort nu in één klap tot het selecte groepje van snelste Super Twin-rijders van Europa. Daarmee kreeg het De Haas Brothers team loon voor jarenlang hard werken om de machine sneller en betrouwbaarder te krijgen. “Eindelijk viel alles op z’n plaats. We wisten na de laatste aanpassingen van deze winter dat dit erin zat, maar nu al en meteen zoveel sneller dan ooit tevoren hadden we ook nog niet gedacht.”

    Helaas kon De Haas zijn goede uitgangspositie tijdens de eliminaties niet verzilveren. Regen maakte rijden onmogelijk waardoor de eliminaties moesten worden afgelast. De tweede wedstrijd van het FIM Europees Kampioenschap wordt verreden in het eerste weekend van juli op de Finse baan van Alastaro. Voor Martijn en Joeri de Haas kan deze wedstrijd niet snel genoeg komen.
    Tekst & foto's: Remco Scheelings
movingthingsforward