MPM-teams op jacht naar succes in het hoge noorden
Friday 07 June 2013
 • Delft, 7 juni 2013 - Nauwelijks bekomen van de zo succesvol verlopen openingswedstrijd van het FIA Europees Kampioenschap, is het voor de MPM Pro Mod-teams volgende week alweer tijd voor de tweede ronde. Op het hypermoderne dragrace-complex van Tierp Arena binden MPM-coureurs David Vegter en Marc Meihuizen tijdens de Sweden Internationals de strijd aan met de sterkst denkbare Europese concurrentie. Tierp Arena verzorgt dit jaar de aftrap van het FIM Europees Kampioenschap Drag Bikes en dus betekent dit dat MPM Super Twin-coureur Martijn de Haas voor het eerst dit seizoen in actie gaat komen.

  MPM Pro Modified-coureurs David Vegter en Marc Meihuizen waren de twee smaakmakers van de Main Event, de eerste ronde van het FIA Europees Kampioenschap Drag Racing op de Engelse baan van Santa Pod. Meihuizen verpulverde in de kwalificatie zijn bestaande persoonlijk record, doorbrak met zijn tijd van 5,913 seconden voor het eerst in zijn carrière de 6-secondengrens en eiste met zijn door niemand te evenaren tijd de eerste kwalificatiepositie voor zich op. Domme pech voorkwam echter een topklassering in de eliminaties. Daarin werd zijn rol overgenomen door MPM-collega David Vegter. Tot twee keer toe verbeterde Vegter zijn persoonlijk record, bracht dit op 6,093 seconden en wist zelfs tot de finale door te dringen om daar uiteindelijk te worden gestuit door regerend en meervoudig Europees kampioen Michael Gullqvist.

  Over een week staat met de Sweden Internationals alweer de tweede Europese confrontatie op het programma. De dragracers reizen dit keer af naar het honderd kilometer boven Stockholm gelegen Tierp Arena, het twee jaar geleden naar Amerikaans voorbeeld gebouwde hypermoderne dragrace-complex. Dat de baan snel is, blijkt wel uit het aantal Europese records dat er inmiddels gereden is. Zweden is zeker wat Pro Modified klasse betreft het dragrace-land bij uitstek en daarmee staan er op Tierp maar liefst 27 deelnemers aan de start die gaan strijden voor de 16 beschikbare plaatsen in de eliminaties. Gezien de tijden die al deze 27 combinaties op de klokken hebben gezet, kan er in de kwalificatie al van alles gebeuren.

  Na de fraaie tijden van Santa Pod gaan Vegter en Meihuizen uit van hun eigen kracht. Meihuizen zal nog verder onder de zes seconden willen duiken, waarbij de MPM-piloot al aangaf dat een lage 5,8 seconden tot de mogelijkheden behoort. Daarnaast is de MPM-coureur natuurlijk uit op revanche. Vegter zal zich ook willen verbeteren en zijn fraaie tweede plaats in het FIA Europees Kampioenschap met verve verdedigen. Dat het een harde strijd wordt, is wel zeker.

  De motoren kwamen op Santa Pod nog niet voor het FIM Europees Kampioenschap in actie en dus trapt deze titelstrijd op Tierp Arena af. MPM-coureur Martijn de Haas komt zoals gebruikelijk weer aan de start in de klasse Super Twin en ook hier met zestien deelnemers voor slechts acht beschikbare plaatsen in de eliminaties vanaf de eerste kwalificatierun een ongemeen felle strijd. De Haas had in Engeland al de nodige testmeters willen maken, maar te laat aangekomen onderdelen maakten de trip naar Santa Pod onmogelijk. Met een op vele punten verbeterde, maar dus ongeteste machine, wordt het tussen de sterke internationale concurrentie een gevecht om tot de eliminaties door te dringen.

  De kwalificaties van de Sweden Internationals worden verreden op vrijdag 14 en zaterdag 15 juni, terwijl de eliminaties voor zondag 16 juni op het programma staan.
  Tekst: Remco Scheelings
movingthingsforward