MPM-teams trappen tweede seizoenshelft af met prestigieuze NitrOlympX
Monday 05 August 2013
 • Delft, 5 augustus 2013 - Komend weekend staat met de NitrOlympX op het Duitse circuit van Hockenheim het grootste en bekendste Europese dragrace-spektakel op de kalender. Deze vierde ronde van het FIA Europees Kampioenschap Drag Racing is meteen de aftrap van de tweede seizoenshelft, waarbij in zes weken tijd maar liefst drie wedstrijden moeten worden afgewerkt. Na zijn zege in Alastaro gaat MPM Pro Modified-coureur Marc Meihuizen vol vertrouwen richting de Rico Anthes Quartermile. Zijn MPM Pro Mod-collega David Vegter wil in Duitsland de draad van de eerste twee wedstrijden weer oppakken. Bij de motoren is de NitrOlympX de derde ronde van de titelstrijd en komt MPM-coureur Martijn de Haas in actie in de klasse Super Twin.

  Na de Main Event op Santa Pod, de Sweden Internationals op Tierp Arena en de Nitro Nationals begin juli in het Finse Alastaro, hebben de deelnemers aan het FIA en FIM Europees Kampioenschap een paar weken pauze gehad. De NitrOlympX komend weekend op Hockenheim betekent de start van deel twee van het seizoen en met twee weken na Duitsland de Scandinavian Internationals op Tierp Arena en meteen weer twee weken daarna de afsluitende European Finals op Santa Pod, krijgen de rijders en teams een druk programma voorgeschoteld. Voor MPM Pro Modified-coureur David Vegter kwam de zomerstop na zijn motorschade op Alastaro als geroepen. In de winning mood na zijn fraaie zege in Finland zat zijn MPM-collega Marc Meihuizen minder op een onderbreking te wachten. Als nummer twee in de tussenstand van het FIA Europees Kampioenschap Pro Modified heeft Meihuizen zich zoals altijd weer uitstekend voorbereid en is klaar voor een aanval op leider Michael Gullqvist.

  MPM-coureur Marc Meihuizen was in de eerste twee wedstrijden van dit seizoen al extreem snel, met een eerste 5-secondenrun als absoluut hoogtepunt. In de eliminaties zat het Meihuizen echter bij de eerste twee races niet mee. Bij de wedstrijd in Alastaro vielen de puzzelstukjes in elkaar en boekte Meihuizen met zijn MPM Pontiac Firebird een overtuigende zege. In de eliminaties was Meihuizen met afstand de snelste man van het veld en reed op het moeilijke Alastaro naar de allereerste FIA EK-overwinning uit zijn carrière. Meihuizen steeg daarmee naar de tweede plaats in de tussenstand van het FIA Europees Pro Modified Kampioenschap. De MPM-coureur heeft gezien de snelheid van zijn JWR Racing Pontiac het vizier naar boven gericht en zal er in de tweede helft van het seizoen alles aan doen om het regerend kampioen en leider in de tussenstand Michael Gullqvist zo lastig mogelijk te maken.

  MPM-coureur David Vegter kende met een runner-up positie bij de Main Event, een plaats in de kwartfinale bij de Sweden Internationals en weer diverse verbeteringen van zijn persoonlijk record, een uitstekende start van het seizoen. In Alastaro sloeg echter de pechduivel toe. In de kwartfinales van de eliminaties sneuvelde de motor van zijn '67 Camaro en dus heeft Vegter de afgelopen weken hard moeten werken om alle schade te herstellen. Ondanks deze tegenslag bezet Vegter een prachtige derde plaats in het FIA Europees Kampioenschap, net achter MPM-collega Meihuizen, maar voor mannen als Mats Eriksson, Mattias Wulcan en Urban Johansson. Inmiddels is de '67 Camaro weer 'race ready' en gaat Vegter vol voor een topklassering in de wedstrijden en de titelstrijd.

  Ook bij de motoren is de titelstrijd halverwege, al kent het FIM Europees Kampioenschap Drag Bikes slechts vier wedstrijden en is de NitrOlympX na Zweden en Finland de derde ronde. Voor MPM-coureur Martijn de Haas begint het seizoen nu pas. De vaste deelnemer in de klasse Super Twin moest de eerste twee wedstrijden laten schieten. Onderdelen werden te laat geleverd en omdat het MPM-team, om meer snelheid en betrouwbaarheid te vinden, zeer veel wijzigingen aan de combinatie had doorgevoerd, lukte het niet om de MPM Super Twin op tijd race-klaar te krijgen. In Hockenheim mogen dan ook nog geen wonderen worden verwacht. De Haas rijdt de eerste meters op zijn totaal vernieuwde motor en er zullen nog wel wat runs nodig zijn om tot een optimale afstelling te komen.

  De NitrOlympX is altijd een speciale wedstrijd op de Europese kalender. De fraaie entourage van het Grand Prix-circuit, het imposante Motodrome en de vermaarde Nightshow op zaterdagavond zorgen ervoor dat de wedstrijd niet alleen de ideale plek is om sponsors en relaties te ontvangen, maar met meer dan 50.000 toeschouwers is het tevens het best bezochte dragrace-evenement van Europa. Een uitverkocht Motodrome op zaterdagavond bij de Nightshow moet je een keer meegemaakt hebben. Vorig jaar werd de NitrOlympX geplaagd door problemen met het verkeerd schoongemaakte asfalt. Een paar maanden geleden is de Rico Anthes Quartermile van een nieuwe toplaag voorzien. De eerste berichten zijn veelbelovend en dus ziet het ernaar uit dat de NitrOlympX dit jaar zijn revanche krijgt.

  De kalender voor de tweede seizoenshelft voor de deelnemers aan het FIA Europees Kampioenschap Drag Racing ziet er als volgt uit:

  • 9-11 augustus - NitrOlympX, Hockenheim, Duitsland
  • 22-25 augustus - Scandinavian Internationals, Tierp Arena, Zweden *
  • 5-8 september - European Finals, Santa Pod, Engeland

  * telt niet mee voor het FIM EK (motoren)
  Tekst: Remco Scheelings
movingthingsforward