'Round 1' voor MPM-teams in FIA en FIM Europees Kampioenschap
Monday 19 May 2014
 • Delft, 19 mei 2014 - Nog een paar dagen en dan springt op Santa Pod Raceway het licht op groen voor de eerste ronde van het FIA en FIM Europees Kampioenschap Drag Racing 2014. MPM-coureurs Marc Meihuizen en David Vegter zijn klaar om de strijd om de hoogste eer in de Pro Modified klasse opnieuw aan te gaan. Na een uitstekend seizoen 2013 waarin het MPM-duo op een derde en vijfde plaats eindigde, ligt de lat nu weer een tandje hoger. Bij de motoren gaat MPM-coureur Martijn de Haas er alles aan doen om de aansluiting met de absolute top in de Super Twin klasse te bewerkstelligen.

  Omdat de half juni te verrijden wedstrijd op Tierp Arena door omstandigheden moest worden geschrapt, bestaat het FIA Europees Kampioenschap Drag Racing dit jaar uit vijf races. Na Santa Pod volgt Finland (Alastaro), Duitsland (Hockenheim) en Zweden (Tierp Arena), om begin september in Engeland terug te keren voor de European Finals. Santa Pod trapt traditioneel de titelstrijd af, maar in rook opgelost is de bijna net zo traditionele naam 'The Main Event'. Opeens heet de eerste wedstrijd simpelweg 'Round 1'. Niet creatief, wel duidelijk.

  Pro Modified is ook dit jaar weer de sterkst bezette en meest internationale klasse van het FIA Europees Kampioenschap. Op Santa Pod komen meteen al 21 rijders verdeeld over zeven nationaliteiten aan de start. MPM-coureurs Marc Meihuizen en David Vegter mogen daarbij niet alleen tot de favorieten op de wedstrijdoverwinning worden gerekend, allebei behoren ze zeker ook tot de kanshebbers op de Europese titel in deze prestigieuze en zwaarbevochten klasse. Meihuizen behaalde vorig jaar met zijn '68 Pontiac Firebird in het Finse Alastaro zijn eerste FIA EK-overwinning en behoort met zijn in Tierp gereden persoonlijk record van 5,905 seconden tot de allersnelste rijders van Europa. Op Santa Pod presteerde Meihuizen het zelfs om als enige deelnemer regelmatig in de 5,9 seconden te scoren. Met een derde plaats in de eindrangschikking was Meihuizen opnieuw de hoogst geklasseerde Nederlander en de beste niet-Zweed in het veld. Al zal de J.W.R. Racing-piloot dat ongetwijfeld wel willen, veel sneller hoeft het niet, maar als de MPM-rijder iets minder door kleine pechgevallen wordt geplaagd, kan een eerste Europese titel er zomaar inzitten.

  Bij een technische sport hoort pech, en daar werd David Vegter vorig jaar zeker twee keer door geplaagd. Mede door twee halve finaleplaatsen en een runner-up positie wist de MPM-piloot toch nog de vijfde plaats te behalen in de eindstand van het FIA Europees Pro Modified Kampioenschap. Ook Vegter wist met zijn '67 Camaro zijn persoonlijk record weer te verbeteren waardoor dit nu op 6,052 seconden staat. Voor de MPM-rijder ligt de voor Pro Mods magische 6-secondengrens dus op de loer en dit is zeker een doel voor 2014. Vegter Pro Mod Racing heeft de dik 3.000 pk sterke Camaro deze winter tot op de laatste schroef uit elkaar gehaald en volledig opnieuw opgebouwd. Momenteel wordt nog de laatste hand aan de auto gelegd, maar uiteraard is alles op tijd klaar om zaterdag op Santa Pod aan de eerste kwalificatierun te beginnen.

  De motoren starten op Santa Pod met hun FIM European Drag Bike Championship. Vaste MPM-coureur Martijn de Haas komt wederom in actie in de klasse Super Twin, bij de motoren de meest internationale klasse. De concurrentie is altijd extreem hevig en dat zal dit jaar niet anders zijn. Vorig jaar eindigde de MPM-coureur op de zevende plaats in het kampioenschap en het doel voor dit jaar is: sneller, constanter en daarmee automatisch een hogere klassering in de titelstrijd. Omdat bij de motoren Tierp niet in het schema is opgenomen, wordt hier het kampioenschap over vier wedstrijden uitgevochten.

  De kwalificatie staan op Santa Pod voor zaterdag 24 en zondag 25 mei op het programma. De eliminaties van 'Round 1' staan gepland op bank holiday maandag 26 mei. Als het aan de MPM-coureurs ligt, komt er een mooie trofee mee terug naar Nederland.

  Kalender FIA European Drag Racing Championship
  • 23-26 mei*, Round 1, Santa Pod, Engeland
  • 4-6 juli*, FHRA Nitro Nationals, Alastaro, Finland
  • 8-10 augustus*, NitrOlympX, Hockenheim, Duitsland
  • 21-24 augustus, Scandinavian Internationals, Tierp Arena, Zweden
  • 4-7 september*, European Finals, Santa Pod, Engeland

  * wedstrijd waar ook voor het FIM Europees Kampioenschap Drag Bikes wordt gereden
  Tekst: Remco Scheelings
movingthingsforward