Sterke eerste meters voor Martijn de Haas bij Super Twins op Hockenheim
Monday 12 August 2013
 • Hockenheim, 12 augustus 2013 - Bij zijn eerste optreden van het jaar heeft MPM-coureur Martijn de Haas meteen duidelijk gemaakt dat het Haas Brothers team met de volledig vernieuwde Super Twin motor flinke stappen heeft gezet. Zonder een enkele testrun perste de nieuwe combinatie er meteen een 7,11 seconden uit, een benadering van het bestaande persoonlijk record en goed voor een uitstekende vierde kwalificatiepositie. Weliswaar werd De Haas in de kwartfinale uitgeschakeld, maar de enorme vooruitgang in vermogen en betrouwbaarheid waren veel belangrijker voor het team en geven goede vooruitzichten op mooie resultaten in de toekomst.

  De NitrOlympX op de Rico Anthes Quartermile van de Hockenheimring was de derde wedstrijd van het FIM Europees Kampioenschap Drag Bikes. Omdat Martijn de Haas en zijn team de wedstrijden op Tierp Arena en Alastaro hadden laten schieten, was het voor de MPM-coureur pas de eerste wedstrijd van het seizoen. Afgelopen maanden is de MPM Harley grondig aangepakt, om zo tot meer vermogen en een betere betrouwbaarheid te komen. In het verleden zakte het vermogen steeds halverwege de run plotseling weg en dat moest nu tot het verleden behoren. Mede door de late aankomst van de benodigde onderdelen, de aanzienlijke kosten en het vele werk, had het Haas Brothers team er dan ook bewust voor gekozen pas in Duitsland met het seizoen te beginnen.

  Pas op de vrijdag voor Hockenheim kon de MPM Harley voor het eerst worden gestart en zonder een meter getest te hebben, moest De Haas aan de kwalificaties van de NitrOlympX beginnen. De eerste run werd door een vloeistoflek voortijdig afgebroken, maar na de tweede, uiterst onstuimige run, stond er meteen een 7,8 seconden op het scorebord. "Na ongeveer een jaar niet op de motor gereden te hebben, schrok ik eigenlijk van het vermogen. De eerste meters waren daardoor nogal wild en halverwege trok de motor nog eens flink door, iets wat ik al helemaal niet gewend was. Mijn hand schoot daardoor zelfs even van het stuur", aldus een aangenaam verraste De Haas. Dat er met de nieuwe motor serieus grote stappen gemaakt zijn, werd op de tweede kwalificatiedag duidelijk toen er na een verbetering tot 7,7 seconden in de laatste run een 7,11 seconden op het scorebord verscheen, goed voor een vierde kwalificatiepositie in het Europese Super Twin veld. In pas de derde run met de nieuwe combinatie en nog zonder serieus aan de set-up te hebben kunnen werken, kwam De Haas met zijn 7,11 seconden al dicht in de buurt van zijn persoonlijk record.

  In de kwartfinale van de eliminaties moest De Haas het vervolgens opnemen tegen Veas Lipponen. In een uiterst spannende run bedroeg het verschil aan de finish slechts 0,049 seconde in het voordeel van de Fin en dus was het NitrOlympX-avontuur voor De Haas over. De MPM-coureur was echter meer dan tevreden over het eerste optreden met de nieuwe motor. "We zijn nu weer echt aan het racen en dat gevoel kwam ook in die kwartfinalerun weer helemaal terug. We hebben nu een basis en kunnen stap voor stap de set-up beetje bij beetje gaan optimaliseren. Je loopt anders het risico op schade en nu hebben we iets om op verder te bouwen."

  De volgende en tevens laatste wedstrijd van het FIM Europees Kampioenschap wordt verreden van 6 tot en met 8 september op de Engelse baan van Santa Pod Raceway. Haas Brothers gaat daar nu vol vertrouwen naartoe en als de weersomstandigheden meewerken wacht daar wellicht een nieuw persoonlijk record en een mooie klassering.
  Tekst & foto's: Remco Scheelings
movingthingsforward