William Saris nieuwe leider in het Open Nederlands Kampioenschap MX1
Monday 21 September 2015
 • 21 September - William Saris van het Stabilo Kawasaki MX Team is tijdens de voorlaatste wedstrijd om het Open Nederlands Kampioenschap MX1 in Oss de nieuwe leider in de tussenstand geworden. Met een 6-5 in de manches eindigde hij op een vijfde plaats in het dagklassement en heeft hiermee met een verschil van twee punten de leiding in de tussenstand in handen genomen.

  Naast het goede nieuws kreeg het team ook een flinke tegenslag voor de kiezen. Bastian Boegh Damm kwam in de training van de 85cc klasse ten val en blesseerde hierbij zijn ribben en lever. Bastian is gelijk overgebracht naar het ziekenhuis en hier zal hij in ieder geval een aantal dagen moeten blijven. Of hij op tijd fit zal zijn voor de laatste ONK van dit seizoen op 11 oktober is op dit moment afwachten.

  Circuit de Witte Ruysheuvel in Oss behoort normaal tot de mooiste circuits van Nederland. Helaas had het weer behoorlijk tegen gewerkt op de dagen voorafgaande aan het evenement maar desondanks had de club goed werk verricht en was het circuit op zondagochtend goed berijdbaar. William had zijn draai al snel gevonden op het circuit en slaagde er in de tijdtraining in om er een hele snelle tijd uit te persen waarmee hij uiteindelijk uit kwam op een derde tijd.

  Geconcentreerd stond hij achter het starthek voor de eerste manche. Hij pakte een redelijk goede start en kwam op een vijfde plaats uit de eerste ronde. In de eerste paar ronden wist hij goed stand te houden op deze positie maar ging in de derde ronde even in de fout en viel terug naar een achtste positie. William herstelde zich goed en nam al snel de zevende plaats terug in handen. Hij had de aansluiting met een groepje van rijders voor hem en met nog een aantal ronden te gaan stootte hij door naar een zesde plaats. Alles werd op alles gezet om ook Ceriel Klein Kromhof nog te passeren. Een aantal keren zat hij er naast maar helaas kon William nergens een plaats vinden om deze positie over te nemen waardoor hij genoegen moest nemen met een zesde plaats.

  Ook in de tweede manche kwam William rond de vijfde plaats uit de start en wist ditmaal gelijk in de beginfase door te stoten naar een vierde plaats. Lang wist hij stand te houden op deze positie en toen Ceriel Klein Kromhof met mechanische problemen uitviel, schoof hij door naar een derde plaats. Met nog een aantal ronden te gaan kwam hij onder druk te staan van Marc de Reuver. De meervoudig Grand Prix winnaar wist William te passeren waardoor de rijder uit Bakel terugverwezen werd naar een vierde plaats. Alles werd op alles gezet om de Reuver te volgen maar door een klein foutje verloor William de controle over de motor en dit had een valpartij tot gevolg. Gelukkig bleef de schade beperkt en kon hij zijn Kawasaki machine op een vijfde plaats over de finish sturen.

  Met een 6-5 in de manches eindigde hij op een vijfde plaats in het dagklassement. In de tussenstand om het Open Nederlands Kampioenschap staat hij nu aan de leiding met een voorsprong van twee punten op Ceriel Klein Kromhof. Op zondag 11 oktober wordt de laatste wedstrijd verreden in het Brabantse Mill.

  Daguitslag ONK MX1 in Oss:

  • 1 - Nathan Watson - 50 Punten
  • 2 - Ken de Dycker - 44 Punten
  • 3 - Marc de Reuver - 38 Punten
  • 4 - Kevin Wouts - 32 Punten
  • 5 - William Saris - 31 Punten

  Tussenstand Open Nederlands Kampioenschap MX1:

  • 1 - William Saris - 137 Punten
  • 2 - Ceriel Klein Kromhof - 135 Punten
  • 3 - Dean Ferris - 114 Punten
  • 4 - Rick Satink - 114 Punten
  • 5 - Jeffrey Dewulf - 107 Punten
movingthingsforward